Statenfractie SP stelt vragen over bodemsanering

08 des 2020 - 21:18

De Friese Statenfractie van de SP stelt woensdag vragen over bodemsanering. De vragen worden gesteld naar aanleiding van het programma "De Monitor" van KRO-NCRV in samenwerking met Follow the Money. Daarin werd duidelijk dat stukken grond te boek staan als schoon, terwijl ze in werkelijkheid zwaar vervuild zijn.

Foto: Omrop Fryslân

Een voorbeeld is het terrein van Marko de Vries uit Katlijk. Hij kocht een oude schietbaan van de politie om daar sportactiviteiten voor kinderen te organiseren. Volgens de informatie van de overheid zou de grond schoon zijn, terwijl het terrein vol lag met giftige loden kogels.

"Er moet niet langer alleen administratief maar vaker fysiek worden gecontroleerd bij bodemsaneringen, maar dan wel echte controles. De praktijk is momenteel dat 'fysieke controle' van alles kan betekenen. Zelfs voorbijrijden en vanuit de auto kijken of er daadwerkelijk gegraven wordt geldt als fysieke controle," zegt de woordvoerder van de SP, Hanneke Goede. De SP wil er bij de provincie op aandringen om bodemsanering beter te controleren.

Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2022 wordt het saneringsbeleid onderdeel van de nieuwe omgevingswet. Het beleid wordt dan van provincie overgedragen aan gemeentes. De SP wil dat het papierwerk van gesaneerde terreinen dan goed om orde is voordat het naar de gemeentes gaat.

Trefwoorden: 
SP bodemsanering
(Advertentie)
(Advertentie)