Sybrand Buma is teleurgesteld: "De werkelijkheid laat geen ruimte voor verruiming"

08 des 2020 - 20:37

Voorzitter Sybrand Buma van Veiligheidsregio Fryslân loopt tegen de harde werkelijkheid aan, zegt hij na de persconferentie van het kabinet over het coronavirus. "De toon van de premier en de minister geven wel aan hoe de situatie is: gewoon echt teleurstellend. De hoop was dat we nu naar iets meer opening konden van alles, maar de werkelijkheid is dat het niet zo is."

De reacties van burgemeester Sybrand Buma en GGD-dokter Everhard Hofstra

Alles valt of staat bij het houden aan de coronamaatregelen, zegt Buma. "De eerlijkheid gebied te zeggen dat je houden aan de regels de enige oplossing is. We hebben al best strenge regels, als iedereen zich daar aan had gehouden dan zouden we hier niet zitten."

Hij ziet ook wel dat het steeds lastiger wordt voor mensen. "Iedereen is er klaar mee, maar wat moet dat moet. We zitten gewoon in een grote crisis. Het gevoel is heel vervelend, maar we moeten er doorheen." Buma wil ook nog niet al te veel vasthouden aan de hoop op verruiming door een grote vaccinatie. "Er is licht aan het einde van de tunnel van de vaccinatie, maar we moeten eerst nog wel die tunnel door. We willen geen crash. We hebben echt nog veel te gaan. We komen er weer uit, maar we zitten er nog een hele tijd in."

"Zoek niet de randjes van de regels op"

Everhard Hofstra, dokter infectiebestrijding bij GGD Fryslân, kan zich wel vinden in de conclusies van Buma. "De onderliggende maatregel van alles is het afstand houden. Als je daar op let in het dagelijks leven en het blijft doen, dan kom je ergens."

Hij roept mensen ook op om niet door de mazen de lopen. "Mensen zoeken soms de randjes van de regels op. Maar niet alles is in regeltjes gevat en we willen ook niet naar een nóg strengere lockdown. Dus zoek niet de randjes op van de regels, maar denk na over de basis van goede hygiëne."

Sybrand Buma en Everhard Hofstra over de coronamaatregelen

De horeca moet nog steeds dichtblijven. Een grote teleurstelling voor de ondernemers, die zien dat het in bijvoorbeeld bouwmarkten wel heel druk is. "Bij de bouwmarkten en supermarkten wordt gecontroleerd en dan blijkt dat er geen echte overtredingen geconstateerd worden. Ze kunnen er zijn, dan moet de winkel ook optreden, maar uiteindelijk zijn de winkels niet de grote aard van de besmettingen", zegt Buma daarover.

Volgens Buma is de horeca wel een grote bron van besmettingen. "Nog niet zo zeer het aantal, maar het aantal mensen dat tegelijk daar besmet werd", zegt Buma.

Verloren jaar

Hofstra heeft ook oog voor de jongeren, nu de maatregelen niet verruimd worden. "We zeggen steeds de jongeren worden niet zo getroffen door het virus. Ze worden er lichamelijk niet zo ziek van, maar de jongeren werken ook in de horeca. De jongeren gaan naar de universiteit. Dat ligt nu allemaal stil. We horen mensen zeggen: mijn zoon of dochter is 18 en die heeft gewoon een verloren jaar nu", zo zegt hij.

"Corona gaat niet alleen over ziek worden. Het heeft gigantische implicaties voor de maatschappij en dus voor iedereen. Daarom moeten we het met zijn allen echt ter harte nemen en er voor gaan", zegt Hofstra.

Eenzaamheid

Buma wijst er verder op dat door het coronavirus veel mensen in isolatie komen. Ondanks de maatregelen ziet hij Kerst als een mooi moment om daar iets aan te doen. "Je mag niet meer dan drie mensen op bezoek hebben, maar die ene waarvan je weet dat hij niemand heeft met kerst, mag je wel uitnodigen. Misschien is het wel tien keer zo waardevol om die ene in je familie of vriendenkring wel uit te nodigen in plaats van de tien die je anders hebt", zegt Buma.

"Ik geloof dat we heel erg moeten opletten dat we niet alleen maar bij de pakken neerzitten wat er niet kan, maar dat we in die kerstdagen ook kijken wat voor goeds we kunnen doen", zegt de burgemeester.

Buma en Hofstra over de coronamaatregelen

(Advertentie)
(Advertentie)