Onderwijsorganisatie Cedin zet bekende Friezen voor de klas

08 des 2020 - 10:34

Dertien basisscholen in Fryslân krijgen deze week een gastles van een bekende Fries. Het gaat om een project van onderwijsorganisatie Cedin. Met het bezoek van de bekende Friezen probeert Cedin het gebruik van de Friese taal in de klas te stimuleren.

Foto: Cedin

Met het project 'Ferneamde Fries' wil Cedin laten zien dat het Fries 'niet alleen de taal is van pake en beppe'. "Het is ook de taal van de toekomst, de taal van mogelijkheden en bovenal de taal van het hart", licht de onderwijsorganisatie toe.

Top vijf

Scholen konden zich voorbereiden door in het Fries aandacht te besteden aan de bekende Friezen die er zijn en daar een top vijf uit te maken.

Bekende Friezen die door de kinderen zijn uitgekozen om een gastles aan hun school te geven, zijn topmodel Akke Marije Marinus, zangers Syb van der Ploeg en Emiel Stoffers, sociale-media-iconen 'De Fryske Flogger' en Jesse van Wieren en voetbalfenomenen Henk de Jong en Foppe de Haan.

Het project ging afgelopen maandag van start met een bezoek van Stoffers op cbs De Wrâldpoarte in Garyp. Het Cedin hoopt niet alleen de kinderen, maar ook leerkrachten te inspireren om meer aandacht te besteden aan het Fries.

(Advertentie)
(Advertentie)