Coronanieuws 8 december: Mogelijk strengere maatregelen voor Kerst I Topsporters mogen weer

08 des 2020 - 23:19
  • Er zijn dinsdag in Fryslân 124 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in 24 uur. Dat zijn er 26 minder dan maandag;
  • Het coronavaccin van Pfizer voldoet aan de eisen van het FDA;
  • De persconferentie van Rutte en De Jonge zal om 19.00 uur live te zien zijn bij Omrop Fryslân;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:18
Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog van dinsdag 8 december. Dank voor het volgen. Woensdag is er weer een nieuw liveblog.

21:55
Oproep Friese burgemeesters: "Volg de coronamaatregelen"

Verschillende Friese burgemeesters roepen hun inwoners op social media op om toch de coronamaatregelen te blijven volgen. "Ons gedrag maakt het verschil," schrijft Tjeerd van der Zwan van Heerenveen. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel sluiten zich daarbij aan.

21:45
Kabinet trekt 58,8 miljoen uit tegen eenzaamheid jongeren

Het kabinet komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend na de persconferentie over corona, waarin premier Mark Rutte al zei dat hiervoor geld zou komen.

Volgens het kabinet kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen.

Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Gemeenten "verwelkomen" creatieve ideeën van jongeren zelf. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie starten, aldus het ministerie.

Het pakket geldt voor iedereen tot 27 jaar. Specifiek is er aandacht voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld in achterstandswijken.

21:36
"Denk ook aan mantelzorgers bij vaccinatie"

Ouderenorganisatie KBO-PCOB roept het kabinet op om bij de vaccinatie tegen het coronavirus ook te denken aan mantelzorgers. Directeur Marcel Sturkenboom heeft aangegeven dat mantelzorgers 'in een zelfde soort schuitje' zitten als zorgmedewerkers. "Wil je goed voor iemand kunnen zorgen, dan moet je ook goed voor de verzorgende zorgen," zo zegt Sturkenboom.

21:07
Het Theehuis in Grou voelt zich het 'pispaaltje' als horeca

Eigenaar Timo Slump van Het Theehuis in Grou vindt ook na de laatste persconferentie van het kabinet dat de horeca weer het 'pispaaltje' is. "Het virus is er, dat weten we. Dat moet de wereld ook uit. Maar er moet ook een toekomst zijn, er moet beleid komen. Rutte zei ook: haal lokaal eten bij de restaurants. Dat is misschien een doekje tegen het bloeden, maar doe het alsjeblieft. Want heel veel zaken staan op omvallen."

Foto: Omrop Fryslân
20:51
GGD's bereiden zich voor op priklocaties

GGD's hebben verschillende priklocaties voor de vaccinaties van het zorgpersoneel op het oog, laat een woordvoerdster van koepelorganisatie van GGD GHOR Nederland dinsdag aan ANP weten. Eerder op de avond werd bekend dat GGD's zo'n dertig locaties willen inrichten om de eerste groepen zorgpersoneel in te enten. Ook huidige coronalocaties, zoals XL-testhallen, komen mogelijk in aanmerking als priklocaties, zo zegt de woordvoerdster.

Of GGD-medewerkers ook zullen helpen met het vaccineren is nog onduidelijk. "De verantwoordelijkheid ligt primair bij de arbodiensten, bedrijfsartsen en werkgevers van de zorgmedewerkers", zo zegt de woordvoerdster van GGD GHOR Nederland. "Als het nodig is, kunnen wij als vangnet dienen." Of de GGD's al gevraagd zijn om bij te springen bij het prikken, kon ze dinsdagavond nog niet zeggen.

20:39
Talma Hoeve Veenwouden gaat door met coronamaatregelen, maar heeft wel kerstprogramma

Bij zorgcentrum Talma Hoeve in Veenwouden is er nuchter naar de persconferentie van het kabinet over het coronavirus gekeken, vertelt manager Sytze Miedema. "Zoals iemand van de bewoners het heel typerend zei: het is het verhaal dat wij al veel vaker gehoord hebben. Er is niets nieuws onder de zon. Wij moeten doorgaan met de maatregelen zoals die er nu zijn."

Foto: Omrop Fryslân
20:27
Sybrand Buma is teleurgesteld: "De werkelijkheid laat geen ruimte voor verruiming"

Voorzitter Sybrand Buma van Veiligheidsregio Fryslân loopt tegen de harde werkelijkheid aan, zegt hij na de persconferentie van het kabinet over het coronavirus. "De toon van de premier en de minister geven wel aan hoe de situatie is: gewoon echt teleurstellend. De hoop was dat we nu naar iets meer opening konden van alles, maar de werkelijkheid is dat het niet zo is."

Foto: Omrop Fryslân
20:13
Verslaggever Gerrit de Boer was bij het Theehuis in Grou

Ferslachjouwer Gerrit de Boer wie by it Teehûs yn Grou

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)