Akkoord over mosselvisserij op het Wad; mosselzaad opvangen met 'invanginstallatie'

07 des 2020 - 13:00

De ontwikkeling van nieuwe schelpenbanken in het westelijke Wad krijgt weer een nieuwe kans, nu er een akkoord ligt over de toekomst van de mosselvisserij op dat deel van de kustgebieden. Er is twee jaar lang onderhandeld tussen Zeeuwse mosselvissers en natuurbeschermers onder leiding van oud-minister Hans Alders. Er ligt nu de afspraak dat in 2029 al het mosselzaad wordt opgevist met zogenaamde 'mosselzaad-invang-installaties' (MZI's).

Definityf akkoart oer mokselfiskerij op it Waad

Bij zo'n mosselzaad-invang-installatie hechten jonge mosselen zich aan bijvoorbeeld touwwerk dat in het water hangt. Momenteel wordt zo'n 70 procent van de jonge mosselen nog van de Waddenbodem gevist en dat zit de ontwikkeling van schelpenbanken in de weg, zegt Arjen Kok van Natuurmonumenten die mede namens de Waddenvereniging en Vogelbescherming spreekt. "Elk jaar wordt de bodem zo weer leeggehaald en dat is niet goed voor de ontwikkeling van het onderwaterleven. We weten van dit soort schelpenbanken in de oostelijke Waddenzee dat zij veel voedsel opleveren en het is ook een schuilplaats voor vissen."

Op dat oostelijke Wad zijn mosselvissers niet actief. Zoals het nu gaat, wordt mosselzaad uitgezaaid op speciale kweekpercelen in het westelijke Wad. Daarna gaat het naar Zeeland waar ze verder geschikt worden gemaakt voor consumptie.

Een mosselvisser bij een controle op de Waddenzee - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

In 2008 is al een mosselconvenant gesloten waarbij de afspraak was dat dit jaar al het mosselzaad door die mosselzaad-invang-installatie moest worden gevangen. Er zijn nu drie fasen afgesproken, waarbij eerst de helft van al het zaad zo wordt gevangen, dan 65 procent en uiteindelijk de volle 100 procent. Gelijk daarmee oplopend worden gebieden voor de traditionele mosselzaadvisserij afgesloten.

Een mosselvanginstallatie bij Terschelling - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Het aantal mosselzaad-invang-installaties moet wel flink omhoog en die moeten ook een plek krijgen. Die plekken zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is duidelijk dat het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel niet wordt ingericht als plaats voor mosselzaadvisserij of de kweek van mosselen. Dat was een grote wens van de natuurorganisaties die dat zeegat willen behouden
voor de natuur.

Mogelijk ook naar de Noordzee

De vraag is ook of de mosselkweek op de mosselpercelen op het Wad houdbaar is. De natuurorganisaties zien het toch als een soort landbouw, maar dan onder water op de bodem in het Waddensysteem. Daarom komen er 'pilots' om te kijken of je ook mossels kan kweken los van die bodem. Daarbij is ook de Noordzee in beeld.

(Advertentie)
(Advertentie)