PODCAST Boekekast #5: 'Lost in Translation', een verhaal van Jetske Bilker

De mooiste Friese verhalen in de donkerste en kortste dagen hoor je in de podcast Boekekast van 'Boeken fan Fryslân' en Omrop Fryslân. Acht Friese schrijvers hebben speciaal voor Boekekast een verhaal geschreven. In de vijfde aflevering is het verhaal 'Lost in translation' van Jetske Bilker te horen. Karen Bies praat ook met de schrijfster. Het verhaal wordt voorgelezen door Nynke Heeg.
Op it sollisitaasjepetear die bliken dat it om in oare baan gie. Dêr siet ik, yn myn moaie jurk en mei in earstegraadsfoech foar Frysk. Mar myn diploma's leinen by Frits.
'Wat sikest krekt yn 'e berne-opfang?' frege de jonge frou mei de reade hynstesturt. Ik wíe al oerkwalifisearre, mar dit senario hie my yn myn sliepeleaze nachten noch net wekker hâlden.
Uit het verhaal 'Lost in Translation' van Jetske Bilker.
© Omrop Fryslân

Jetske Bilker

Jetske Bilker (1960) is schrijver, vertaler, recensent en ze geeft cursussen creatief schrijven. Ze was direct enthousiast om een verhaal voor de podcast te schrijven, omdat ze zelf ook graag naar podcasts luistert. "Ik heb er bij het schrijven wel rekening mee gehouden dat het chronologisch moet zijn, want de luisteraar kan niet als in een boek terugbladeren." Het verhaal gaat over een vertaler, die met een baan in de kinderopvang begint omdat haar man haar het huis uit heeft gezet en ze geld moet verdienen. Zelf werkt Bilker ook in de opvang. "Maar het is niet waar gebeurd hoor. Als schrijver ben ik altijd bezig met scenario's, hoe zou het aflopen als.... En daar dan een verhaal van maken met een diepere laag."
Haar nieuwste boek Spegel en sonde verschijnt binnenkort. Het gaat over een tandartsassistente die haar baan kwijtraakt en dan loopt alles in het honderd. "In mijn schrijven zitten altijd wel ingrediënten uit mijn eigen leven, maar het is niet een op een overgenomen."
De Boekekast is een podcast met Friese verhalen. Boekekast is en initiatief van Boeken van Fryslân, City of Literature en Omrop Fryslân. Acht weken lang wordt zaterdags een nieuw verhaal gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.