Zwanger voor de klas: "Een eigen looproute naar de lerarenkamer"

05 des 2020 - 14:30

Hoe staat het met de leefbaarheid van een dorp in coronatijd? In het dorp Waskemeer is het dorpshuis dicht, er is geen supermarkt en daarom zijn er niet veel plekken waar mensen elkaar treffen. Waar dit wel 't geval is, is op de locatie van middelbare school CSG Liudger in het dorp. En dat betekent voor sommige docenten een bijzondere opgave.

Rige Waskemar: lesjaan op it Liudger

In het lokaal van Janneke Zwarteveen, docente wiskunde op het Liudger, is voor in de klas met tape een lijn gemaakt. Janneke probeert daar zoveel mogelijk achter te blijven. Wanneer het nodig is, kan een leerling naar voren komen, bij het bureau. Achter een spatscherm probeert Janneke de kinderen dan te helpen. Het klinkt allemaal heel voorzichtig, maar daar heeft ze dan ook een goede reden voor.

Janneke is 26 weken zwanger. "Omdat mijn buik dikker wordt, worden mijn longen wat weggedrukt. Het kindje zelf zit goed beschermd, maar het zorgt er wel voor dat ikzelf bij een risicogroep hoor wat betreft corona. Daar maak ik me best wel eens zorgen over."

Geen online lessen

Janneke mag ervoor kiezen om, vanwege haar zwangerschap, vervangende werkzaamheden te doen. "In de praktijk komt het erop neer dat ik dan vanuit huis les moet geven. Dan zitten de leerlingen in de klas en moet een collega toezicht houden. Daarvan heb ik gezegd dat ik het niet wilde. Ik vind dat zelf niet fijn, maar voor de leerlingen is het ook niet goed denk ik."

Om Janneke te steunen, en het mede mogelijk te maken dat ze fysiek les kan geven, heeft de school verschillende maatregelen genomen. Zo heeft ze haar eigen lokaal gekregen, met dus de mogelijkheid om afstand te houden. Verder is er een speciale looproute van het lokaal naar de docentenkamer aangelegd, en ook in de lerarenkamer zelf zijn dingen aangepast.

Docent Janneke Zwarteveen blijft lesgeven terwijl ze zwanger is

"We merkten dat het houden van afstand onderling toch wel moeilijk was. Dus nu staan er allerlei tafeltjes met maar één stoel, en zijn er verschillende prullenbakken en plekken waar je je koffiekopje kwijt kan. Kleine dingen misschien, maar het gaat goed zo, en ik hoop het op deze manier vol te houden tot ik met verlof ga."

In de komende tijd volgt Omrop Fryslân het dorp Waskemeer. Van de basisschool tot het dorpshuis. Van de voetbalvereniging tot dorpsbelang. Hoe gaan een dorp en alle mensen in het dorp om met de coronacrisis? Welke effecten heeft het op het dorp?

(Advertentie)
(Advertentie)