Expositie Zoltin Peeter in Leeuwarden: de natuur in zijn eigen taal

05 des 2020 - 12:58

In paviljoen Obe in Leeuwarden is een expositie te zien van de vorig jaar overleden kunstenaar Zoltin Peeter. Hij woonde tot aan zijn dood in Hallum. De inspiratie voor deze expositie heeft Peeter opgedaan in IJsland, een landschap vol bergen, watervallen en vlaktes.

Foto: Tresoar

Zoltin kwam uit Amsterdam, maar heeft het grootste deel van zijn leven in Fryslân gewoond, vertelt directeur Bert Looper van Tresoar waar Obe onder valt. Peeter wilde graag in Obe exposeren en heeft voor zijn dood 'op aangename wijze met zijn dwingende persoonlijkheid' de regie voor deze expositie in handen genomen, zegt Looper.

Geometrie

In de jaren '60 deed Peeter het erg goed als kunstenaar in Amsterdam. Hij verhuisde in de jaren '70 naar Fryslân. De heersende kunst in de provincie was toen net overgegaan van romantiek naar geometrische vormen. Dat paste goed bij het toenmalige werk van Zoltin Peeter.

Natuur

Dat veranderde toen hij in de eerste helft van de jaren '80 op studiereis in Amerika was. Toen werd de natuur het centrale thema in zijn werk. Hij goot er dan wel zijn eigen sausje overheen, je herkent het niet meteen, zegt Looper.

Zoltin Peeter yn Yslân - Foto: Petra Moerman

Als je een taal wilt leren, moet je er iets voor doen. Als je mijn taal wilt leren ook.

Zoltin Peeter

Peeter was altijd met taal bezig. Zo maakte hij aforismen en neologismen. Dat is voor Tresoar ook een reden om een expositie aan hem te wijden. Hij is beeldend in taal en in zijn kunstwerken, zo omschrijft Looper het. Zjn werk is niet erg toegankelijk, mensen moeten er moeite voor doen. 'Als je een taal wilt leren, moet je er iets voor doen, Als je mijn taal wilt leren ook.'

Isolement

Peeter was een persoon die graag de eenzaamheid opzocht. Op de langste dag ging hij altijd met een tentje naar Noorwegen. Hij leefde graag in het isolement, vertelt Looper. Zodra hij ergens bekend geworden was, verhuisde hij weer. Van Amsterdam naar Antwerpen naar Fryslân. Hij woonde tot aan het laatst toe in het Friese dorp Hallum. Na zijn dood is van de opbrengst van zijn boerderij een kunstfonds opgericht.

Zoltin Peeter werd enkele jaren geleden geëerd met de provinciale Gerrit Bennerprijs.

Bij de expositie is een boek verschenen, uitgegeven door Peeters goede vriend Dolf Kessler. Het boek is te koop bij Obe.

Bert Looper over Zoltin Peeter

Noordzicht | Zoltin Peeter een neoromanticus in Fryslân' is nog te zien tot begin februari in paviljoen Obe op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Wurk Zoltin Peeter yn Museum Belvédère - Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies
Trefwoorden: 
OBE Zoltin Peeter
(Advertentie)
(Advertentie)