Dennis Veenker mag tóch bobsleeën: "Zat tegen een motivatiecrisis aan"

05 des 2020 - 09:14

Het is lang onzeker geweest of er deze winter wel bobsleewedstrijden zouden komen, maar Dennis Veenker en zijn ploeggenoten mogen dit weekend los. Zaterdag en zondag zijn voor Veenker en z'n ploeg de eerste wedstrijden in het Duitse Winterberg. En daar is het echt winter, met sneeuw en vijf graden onder het vriespunt. "Het wintergevoel is er weer", vertelt de bobsleeër uit Damwâld.

Piloot Ivo de Bruin daarachter Dennis Veenker in de tweemansbob - Foto: Viesturs Lacis

Maar die winterse omstandigheden zijn voor het bobsleeën helemaal niet zo ideaal, vertelt Veenker.

Het is net alsof je met een auto zonder vering met honderd kilometer per uur over een klinkerweg rijdt.

De omstandigheden in Winterberg zijn niet optimaal, zegt Veenker

"We hebben liever geen sneeuw, omdat het dan langzamer gaat. De ijskwaliteit is nu gewoon slecht. Het is net alsof je met een auto zonder vering met honderd kilometer per uur over een klinkerweg rijdt. Dat is niet echt comfortabel."

Deze maand blijft de viermansbob in de garage. Er worden alleen wedstrijden voor de tweemansbob georganiseerd. Eerst in Winterberg en daarna in het Oostenrijkse Igls. Vanaf januari zijn er ook wedstrijden voor de viermansbob. In 2021 is er ook 'gewoon' een Europees en wereldkampioenschap.

"Belangrijk weekend"

Voor een plek in de tweemansbob naast piloot Ivo de Bruin moet Veenker concurreren met Janko Franjic. Zaterdag bij de eerste afdaling mat Franjic het laten zien, zondag is het Veenker z'n beurt. "Ze kijken naar de start, wie beter is. Zo wordt bepaald wie de wereldbekers mag starten. Dus ja, het is een belangrijk weekend voor mij."

De viermansbob bij een wedstrijd van vorig seizoen - Foto: Dennis Veenker

Veenker prijst zich gelukkig dat ze deze winter gewoon in actie mogen komen. Het begint wel een maand later dan normaal, vanwege, natuurlijk, het coronavirus. "Het is niet normaal hoeveel regeltjes we hebben. We mogen het hotel niet uit, we zitten in een soort semi-quarantaine", vertelt de remmer van de Nederlandse bobsleeploeg. Ze worden twee keer per week getest en lopen altijd met mondkapjes. "Bij de start en bij de finish. Maar we zijn heel blij dat we kunnen racen en wat dat betreft kunnen die maatregelen me niets schelen."

Vorig jaar eindigde de Nederlandse bob vaak in de middenmoot van het internationale veld. Maar Veenker heeft goede hoop dat ze een stap hebben gezet. Franjic is terug nadat hij een poos weg is geweest en dat helpt. "Vorig jaar hadden we een paar nieuwe jongens mee. Dat werkt toch minder goed. Dit jaar zijn we weer op volle oorlogssterkte."

Motivatiecrisis

Het moest bij Veenker wel van ver komen de laatste maanden. "In de zomer hikte ik tegen een motivatiecrisis aan. Want we wisten niet wat, hoe en wanneer er iets zou gebeuren. En je moet fysiek wel de goede kant op blijven gaan. Dat is wel lastig. Maar met z'n allen waren we heel blij toen we hoorden dat we mochten racen. Ik heb er heel veel zin in!"

Trefwoorden: 
Dennis Veenker bobsleeën
(Advertentie)
(Advertentie)