Vervoerder Vindicat-partybus: "Ik zit niet op deze commotie te wachten"

04 des 2020 - 19:54

De feestritten van Boostbussen, een project van Kooistra Reizen uit Franeker, zijn de komende tijd geschrapt. Het bedrijf is tot dit besluit gekomen omdat een niet-coronaproof-feestje van leden van studentenvereniging Vindicat uit Groningen voor ophef zorgde. De studenten stonden zonder mondkapje dicht op elkaar te feesten in de partybus. Ondernemer Nico Kooistra geeft toe dat er iets niet goed is gegaan, maar wijst ook op zijn vervoersplicht en de verantwoordelijkheid van de studenten.

Partybus

Nico Kooistra van het busbedrijf is niet blij met de wijze waarop het allemaal is gegaan. "Er is iemand in de bus geweest die filmpjes naar een journalist heeft gelekt, daar is het mee begonnen. Die journalist heeft ook gebeld en wilde het beslist in de media gooien. Wat hij hiermee heeft willen bewerkstelligen weet ik niet."

De vervoerder zit niet te wachten op alle ophef, geeft hij aan. "We hebben de bus stilgezet toen de coronapiek omhoog schoot. De bussen zijn ook regelmatig door de politie aan de kant gezet, maar iedereen had ook mondkapjes op. Iedereen vindt er wel wat van. Dat is ook logisch, het is coronatijd. Maar ze staan nu aan de kant, ik zit niet te wachten op deze commotie als ondernemer."

Volgens Kooistra zijn er veel 'onwetende mensen' die nu zomaar wat roepen. "Ik stel voor dat zij gaan lobbyen langs de deuren om de horeca te ondersteunen. De mensen die bedreigingen uiten naar ons toe, zou ik willen vragen om daar mee te stoppen. Dat heeft geen zin."

"Je hebt wel een vervoersplicht"

Dat de partybus met het Vindicat-feest niet aan de kant is gezet, heeft volgens Kooistra te maken met zijn plicht als vervoerder. "Je hebt wel een vervoersplicht als ondernemer om die mensen ook weer veilig thuis te brengen in Groningen. Dat hebben wij gedaan. Je kunt ze verzoeken de bus uit te stappen als ze niet willen luisteren, maar dan staan ze midden op straat."

Aan de andere kant geeft hij ook toe dat zijn personeel niet goed heeft gehandeld. "Ik ben met het personeel in gesprek geweest, intern hebben we daar stappen in ondernomen."

Kooistra wijst meer op de verantwoordelijkheid van de studenten zelf. "Wij hebben niet iets gedaan wat niet mag. Het is fout gegaan, de mensen hadden geen mondkapje op. Dat is wel de bedoeling. Als eigenaar vind ik het jammer dat dit heeft plaatsgevonden.

Nico Kooistra van Boostbussen, Kooistra Reizen

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke zegt dat ze het bedrijf al langer in de gaten had. "De partybus rijdt al een poos heen en weer en is al eens vaker aangehouden. In ieder geval in september, toen hadden we nog met de noodverordening te maken. Toen heeft de politie hem gewaarschuwd: dit is in strijd met die noodverordening. Ook in de laatste weken zijn ze hem nog wel tegengekomen. Maar er is wel bewijs nodig dat er dingen gebeuren die niet kunnen. Het vermoeden was er wel, maar je moet iemand op heterdaad betrappen om echt wat te kunnen," zegt Waanders.

Op heterdaad betrappen

En dat is precies wat er nodig is. "Een partybus klinkt in coronatijd sowieso niet goed, maar dat is op zichzelf nog niet genoeg om op te treden. De politie was hem ook op het spoor, onze handhavers wisten er ook van. Dus hij is diverse keren aangehouden, maar dan kwam iedere keer het verhaal dat er mondkapjes werden gebruikt en dat mensen ver genoeg uit elkaar zaten. Dus dat leverde onvoldoende op."

Wel of geen toestemming?

Burgemeester Waanders geeft wel aan dat het bedrijf geen toestemming had van Veiligheidsregio Fryslân, waar het eerder wel op leek. "Ze hadden geen toestemming van de Veiligheidsregio. Dat is onzin. Ze hebben nooit een aanvraag gedaan."

Maar Kooistra vertelt dat er slechts een waarschuwing van Veiligheidsregio Fryslân zou zijn gegeven over het verkopen van drank. "Ik vind het jammer dat ze zich verschuilen. Het staat al maanden op Facebook dat we dit organiseren, de politie heeft ons ook aangehouden, de Veiligheidsregio is bij ons op bezoek geweest om ons te waarschuwen dat we geen drank mogen verkopen. We hebben geen waarschuwing gekregen dat we niet mochten rijden. En de mensen in de bus hebben een gezondheidsverklaring ingevuld en de GGD zou bij ons terecht kunnen voor de contactgegevens van de personen bij een bron- en contactonderzoek."

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke - Foto: Omrop Fryslân

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Waadhoeke

Wat zijn de consequenties?

Er is nu wel in het filmpje te zien wat er aan de hand is. Maar of dat ook meteen consequenties heeft, is nog niet duidelijk. "Het blijft lastig of we er wat mee kunnen doen. We zijn wel aan het kijken of we er bestuursrechtelijk wat meer kunnen, maar hoe dat komt durf ik nog niet te zeggen. Het is nu wel duidelijk wat er in die bus gebeurt en dat het niet kan. Wij zoeken nog uit of we er wat mee kunnen, bijvoorbeeld qua sancties."

"Ik zie dat met vertrouwen tegemoet", zegt Kooistra. "Wij hebben niet iets gedaan wat niet goed is. Onze medewerkers hadden een mondkapje op. Deze studenten niet, dat keuren wij niet goed. Het is verplicht. Ze tekenen daar ook voor middels de gezondheidsverklaring."

Kooistra wil de bussen wel weer de weg op hebben. "Ik ga eerst even rustig nadenken. Daarna gaan we de bussen oppoetsen, zodat we weer kunnen rijden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, wij zetten de bussen nu stil. In de toekomst gaan ze weer rijden als de besmettingscijfers zijn gedaald."

(Advertentie)
(Advertentie)