Shorttrackers na 291 dagen weer internationaal in actie: "Dat is lang, heftig!"

04 des 2020 - 18:31

291 dagen hebben ze moeten wachten, maar vrijdag mochten de shorttrackers het ijs weer op voor een internationale wedstrijd. In Thialf organiseerde schaatsbond KNSB de International Invitation Cup. Naast de Nederlandse shorttrackers doen er Belgen, Fransen, in Israëliër en een Let mee.

FH REPO Shorttrack

De laatste internationale wedstrijd van de shorttrackers dateert van februari dit jaar. Toen reden ze de wereldbeker in Dordrecht. "Het is gewoon al bijna een jaar geleden. Dat is lang, heftig!", concludeert Suzanne Schulting. Ze is blij dat ze, na uitstapjes op de langebaan, weer op de korte baan kan schaatsen. "Het ging makkelijk en goed. Het is lekker om weer even je versnellingen te kunnen plaatsen in een wedstrijd in plaats van in een training. Dus ik ben blij."

Ritme

Datzelfde geldt voor Sjinkie Knegt. Hij maakte in februari in Dordrecht zijn rentree na zijn ongeluk, maar dat was toen ook direct een poos zijn laatste wedstrijd. Tot vrijdag: "Het is wel fijn om weer een wedstrijdje te rijden. Ik heb er wel zin in om weer wat rondjes te rijden. Het ritme is ook heel belangrijk. Hopelijk kunnen we dat een beetje oppakken met deze wedstrijd en die van volgende week", vertelt Knegt, die doelt op het NK afstanden dat volgende week wordt georganiseerd.

Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt:

Er zou een maand geleden ook al een Invitation Cup worden georganiseerd, maar die werd op het laatste moment afgelast. Tot tevredenheid van Knegt, want de shorttracker uit Bantega vond het toen onverantwoord. Nu kan het volgens hem wel. "We hebben geleerd van de fouten die we toen hebben gemaakt. Er waren toen heel veel dingen die niet klopten. Er is nu wel een soort bubbel gecreëerd. Als iemand positief test, kun je die er nu uitpakken. Dat was vorige keer met allemaal haken en ogen, dat vond ik niet goed."

Lager niveau

Het niveau van deze Invitation Cup houdt niet over. Alle Nederlandse toppers zijn er wel, maar andere grote shorttracklanden ontbreken. Tot teleurstelling van Schulting. "Ik had liever geracet tegen de toplanden, zoals Canada, China, Korea en Japan. Maar dat kan nu even niet, dus dan moet je het hiermee doen. Ik ben allang blij dat je weer wat wedstrijdritme kunt opdoen."

Het is niet zo dat het sportief helemaal niets voorstelt, want de Nederlandse winnaar bij de mannen en vrouwen krijgt een startbewijs voor het Europees kampioenschap in januari. Schulting: "Er zijn uiteindelijk gewoon EK-tickets te verdienen. Je moet je kop erbij houden en in dat opzicht is het wel een belangrijke wedstrijd."

Foto: Orange Pictures

Je raakt het plezier ook een beetje kwijt.

Sjinkie Knegt over alle wedstrijden die werden afgelast

Knegt vindt het lastig om in te schatten hoe hij ervoor staat. Zeker is dat hij zijn topniveau absoluut nog niet heeft. Hij richt zich op januari en maart, als het EK en het WK worden georganiseerd. "Ik heb plezier in het schaatsen en het gaat iedere week een beetje beter. Op een bepaald moment kom je in een dip, als je hoort dat wedstrijden steeds worden afgelast. Dan raak je het plezier ook een beetje kwijt."

Maar er is goed nieuws. De motivatiedip is maar van tijdelijke aard: "De afgelopen vijf, zes weken is het plezier er weer en ben ik gemotiveerd om hard te trainen."

Foto: Orange Pictures

Prestaties van de Friezen

500 meter:

Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Anne Floor Otter hebben zich geplaatst voor de halve finales van de 500 meter. Bij de mannen vinden we Sven Roes, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Dennis Visser zaterdag terug in de halve finale.

1000 meter:

Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Anne Floor Otter rijden zaterdag de halve finale op de 1000 meter. Datzelfde geldt voor veel Friese mannen, namelijk: Jasper Brunsmann, Dennis Visser, Itzhak de Laat, Sven Roes, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt.

1500 meter:

Suzanne Schulting plaatste zich voor de A-finale op deze afstand. Bij de mannen lukte dat Itzhak de Laat en Sven Roes. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Dennis Visser schaatsen de B-finale.

(Advertentie)
(Advertentie)