Grote klus voor Harlinger tegelfabriek: 27.000 tegels voor oud Deens kasteel

Bij de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek is men begonnen met het maken van tegels voor het beroemde middeleeuwse kasteel Nyborg. In totaal moeten er rim 27.000 tegels worden gemaakt en dat moet allemaal met de hand. Zo moet er een nieuwe tegelvloer tevoorschijn komen die precies lijkt op de vloer die er honderden jaren geleden lag.
Tegelfabryk Harns
"We maken de tegels met klei in een mal en daarna gaan er nog weken overheen voordat de tegels daadwerkelijk klaar zijn," vertelt directeur Oswald van de tegelfabriek. "Eerst moeten ze flink lang drogen voordat ze de oven in kunnen."
Het maken van de tegels is daarmee een proces dat veel tijd in beslag neemt. "Gelukkig hebben zij ook even de tijd," zegt Oswald. "We moeten het voor volgend jaar zomer klaar hebben, maar het slokt wel zoveel tijd op dat sommige andere projecten blijven liggen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De tegels zijn voor het beroemde Deense kasteel in Nyborg. Een groot deel van de Deense geschiedenis en de ontwikkeling van het Deense koningshuis is terug te voeren naar dit kasteel in Nyborg, dat in de 12e eeuw werd gebouwd. In de 17e eeuw was Nyborg een van de meest belangrijke vestingsteden van Denemarken, vanwege de gunstige ligging aan zee.
Verslaggever Hayo Bootsma bij de Harlinger tegelfabriek
Er moet nog flink wat werk worden verzet
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga