GGD: Afgelopen week 703 besmettingen; jongeren meestal niet besmet op school

04 des 2020 - 13:36

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân laat een stabiel beeld zien. Deze week kwamen er 703 bij, net iets meer dan de 672 van vorige week.

Al het nieuws omtrent het coronavirus in Fryslân is te vinden op onze dossierside. Alle besmettingen in Fryslân sinds het begin van de uitbraak (doet de grafiek het niet goed, klik dan hier):

Over de laatste maand bekeken, waren er gemiddeld zo'n 95 positieve tests per dag. Dat is de helft minder dan de maand ervoor. Ondanks deze positieve ontwikkeling houdt GGD Fryslân zorgen over de verspreiding van het virus.

Nog steeds is ongeveer een kwart van de besmette personen zestig jaar of ouder. Het aantal besmette personen van verpleeg- en verzorgingshuizen liep op van 47 naar 51. Ook daar werden deze week 43 besmette medewerkers geteld.

Meer twintigers getest

Er zijn de afgelopen week relatief meer twintigers positief getest. Op basisscholen zijn zeven besmettingen gemeld. Op alle andere scholen bij elkaar (inclusief studenten van 18 jaar en ouder) is het vergelijkbaar met vorige week.

Het aantal afgenomen tests op de vier Friese GGD-locaties bedroeg 8.780, 800 meer dan de 7.946 van vorige week. Dat is het hoogste aantal in zes weken tijd. Sinds dinsdag kunnen mensen zonder klachten zich laten testen, met ingang van de vijfde dag van hun door bron- en contactonderzoek of de coronameldapp gestarte quarantaine.

Meer bron- en contactonderzoek

Het bron- en contactonderzoek is deze week geïntensiveerd. Dit is nodig om het virus verder op te sporen en te beperken. GGD Fryslân heeft daarvoor inmiddels zo'n 120 mensen in de arm genomen.

Bij meerdere besmettingen gelinkt aan een school verricht een speciaal onderwijsteam van bron- en contactonderzoekers van GGD Fryslân een uitgebreid onderzoek. Daaruit blijkt dat leerlingen tot 18 jaar de besmetting meestal niet op school oplopen.

Het landelijke uitgangspunt is dat lessen zoveel mogelijk fysiek doorgaan. In enkele gevallen waarbij er in of buiten een school zeer intensief contact is geweest met een positieve klasgenoot, adviseert de GGD aan deze nauwe contacten om in quarantaine te gaan. De scholen beslissen uiteindelijk zelf of zij een klas naar huis sturen of thuisonderwijs geven.

Nieuwe teststraat

GGD Fryslân neemt op 15 december een grote nieuwe testlocatie in Leeuwarden in gebruik. De zogeheten L-testlocatie komt in het WTC Expo.

Wekelijkse besmettingen en sterfgevallen

Week Besmettingen Sterfgevallen
27 november - 3 december 703 9
20 november - 26 november 672 13
13 november - 19 november 720 17
6 november - 12 november 561 6
30 oktober - 5 november 838 8
23 oktober - 29 oktober 926 9
16 oktober - 22 oktober 1.051 5
9 oktober - 15 oktober 1.160 2
2 oktober - 8 oktober 666 0
25 september - 1 oktober 515 0

Met de 703 positieve tests van vorige week zijn nu 8.978 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het coronavirus. GGD Fryslân kreeg deze week negen meldingen van besmette personen die zijn overleden. Vorige week waren dit er dertien. Het officiële sterftecijfer in Fryslân in verband met corona staat nu op 138. Er zijn zeven ziekenhuisopnames doorgegeven, vorige week zes.

Súdwest-Fryslân is de gemeente met verreweg de meeste besmettingen (27 procent van het Friese totaal). Het aantal positieve tests liep flink op na een snelle daling in de week ervoor. Ook vijf andere gemeenten lieten de afgelopen week een flinke stijging zien. In drie gemeenten was sprake van een grote daling.

Trefwoorden: 
GGD Fryslân coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)