Friese campagne: sneeuwklokjes of sieruien planten voor een betere biodiversiteit

03 des 2020 - 06:55

Met de campagne Wat zullen we nou beleven? probeert een groot aantal Friese organisaties en gemeenten aandacht te vragen voor biodiversiteit. Er worden meerdere acties opgezet, waarmee het publiek duidelijk wordt gemaakt dat zonder biodiversiteit het dagelijks leven niet mogelijk is. Dat is nodig, zeggen de organisaties, omdat de kwaliteit en kwantiteit van de natuur in ons land snel afneemt.

Foto: Wat zullen we nou beleven?

De campagne werd vorig jaar opgezet en loopt drie jaar. "Vorig jaar is een heel goed jaar geweest", licht Lisette Bokma, die betrokken is bij de campagne, toe. "We zijn op heel veel plekken te zien geweest." Met opvallende billboards werd er aandacht gevraagd voor bijvoorbeeld condooms die van rubber van de rubberboom worden gemaakt.

'Zwoele zomernachten'

Voor de campagne zijn dit jaar ook weer verschillende acties op touw gezet. Daarvoor wordt samengewerkt met tuincentra in Fryslân. Zo werden mensen in november aangemoedigd om sneeuwklokjes te kopen en planten. Die zorgen ervoor dat het bodemleven in het jaar daarop vroeg op gang komt. Dat zorgt weer voor minder CO2 in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt.

Dat zou dan 'zwoele zomernachten' opleveren. Die actie was een groot succes, vertelt Bokma. "De sneeuwklokjes waren niet meer te krijgen. De tuincentra belden ons op en zeiden dat ze ze niet meer konden krijgen."

Foto: Wat zullen we nou beleven?

Daarom kwam er al snel een nieuwe actie: zo konden deelnemers aliums (sieruien) kopen en planten. Daarmee kunnen vogels in het voorjaar nestjes bouwen. "Dat zorgt weer voor nieuwe vogeltjes die samen met jou fluitend van plezier wakker worden in het voorjaar!", valt te lezen op de website van Wat zullen we nou beleven?.

Egelhuisjes

Vrijdag gaat er een nieuwe actie van start. Dan zijn de vogel- en egelhuisjes in de aanbieding bij tuincentra. Bokma: "Dat is een makkelijke manier om te helpen." Dat mensen nu veel thuiszitten in verband met de coronamaatregelen zorgt er volgens Bokma ook voor dat mensen zich veel inzetten. "We hebben voor iedereen wel iets te doen!"

Hoe de campagne er volgend jaar zal uitzien, is nog niet duidelijk. Bokma: "We passen het ieder jaar aan aan de omstandigheden. Er zal volgend jaar vast weer iets zijn waar we op kunnen inspelen."

Lisette Bokma over de campagne

(Advertentie)
(Advertentie)