Medewerkers supermarkt treden niet op als politie bij mondkapjeplicht

Winkeliers moeten klanten die weigeren een mondkapje te dragen buiten zetten. Doen ze dat niet, dan kunnen burgemeesters de ondernemer een boete opleggen of zelfs de winkel sluiten. Daar waarschuwt het Veiligheidsberaad voor. Winkeliers komen daardoor in een lastige positie, want ze willen van hun personeel geen handhavers maken.
Mulkapkesplicht
Sinds dinsdag geldt in openbare gebouwen een mondkapjeplicht. Dus ook in supermarkten. "Winkels moeten erop letten, dat doen we ook", zegt Jan Hoitema van supermarkt Poiesz. "We hebben al bij al onze winkels een gastheer of -vrouw. Zij maken bijvoorbeeld de karretjes schoon, maar ze hebben er nu een taak bij gekregen: mensen vragen om een kapje op te doen."
© Omrop Fryslân
Vooralsnog gaat dat heel goed, merkt Hoitema. "Sinds er een advies geldt om mondkapjes te dragen, is ons beeld dat het steeds beter gaat. Klanten die het eerst niet deden, doen het nu wel."

Niet voor politieagent spelen

Maar als er toch een klant is die het niet wil, dan gaat supermarktpersoneel niet optreden als handhaver. "In die rol willen we onze medewerkers niet plaatsen", zegt Hoitema. "We willen geen handhavers van ze maken."
Daardoor lopen de zaken wel risico op een boete. Branche-organisatie CBL overlegt met de overheid over de aanpak. "We wijzen onze klanten erop en we proberen ze ervan te overtuigen om een kapje op te doen. Dat is de lijn die we volgen. We geven onze medewerkers niet de rol van politie."