Piet Paulusma 35 jaar bij Omrop Fryslân: "Het weer staat op de eerste plaats"

01 des 2020 - 07:00

Op de dag af 35 jaar geleden maakte weerman Piet Paulusma zijn debuut bij Omrop Fryslân op de radio. Hij nam het weerbericht in de ochtend over van Hans de Jong van Gorredijk. Het was het begin van een lange carrière die hem wereldberoemd maakte in Nederland.

Piet Paulusma 35 jier by Omrop Fryslân

"Piet z'n interesse in het weer begon eind jaren '70. Toen deed hij een cursus van Teleac." Joke Hofstee, de voormalige echtgenoot van Piet Paulusma, weet eigenlijk niet beter dan dat het weer altijd eerst kwam in het leven van Piet. "Die cursus ben ik begonnen na een avond stappen met een vriend in Franeker", vertelt Piet Paulusma. "Dat was in een sneeuwwinter. Het regende eerste, daarna ging dat over in ijzel. Ik zei toen: dit gaat mis. En de volgende dag hadden we een pak sneeuw en kon niemand naar z'n werk. Toen dacht ik: dit kan ik wel!"

Waarnemingen

Joke: "Piet kocht de boeken, maar had geen tijd om het op televisie te volgen." Hij werd waarnemer: "Piet werkte destijds nog bij de PTT. Zijn dag begon altijd met een wandeling naar het weerhuisje in Franeker. Dat stond bij Blomketerp." De waarnemingen gaf hij door aan Hans de Jong, de man die hij later op zou volgen.

Weerbericht van Piet Paulusma

Later verhuizen Piet en Joke naar Herbaijum. Daar werd alles wat serieuzer. Piet werd lid van de Duitse weerdienst en kocht een grote zware printer om weerkaarten uit te printen. Hij regelde zelfs dat hij wetenschappelijke begeleiding kreeg om beter inzicht te krijgen in het weer.

De eerste weerberichten maakte Piet Paulusma voor de Franeker Courant. Daarna kwam de radio, het Friesch Dagblad, RTV Noord en tal van andere media. In 1994 verscheen hij voor het eerst op televisie. Hij maakte het weekendweerbericht voor Omrop Fryslân.

Wij zijn heel vaak op vakantie geweest, en dan kwam Piet in het weekeinde. Daar wen je aan.

Joke Hofstee, voormalige echtgenoot van Piet

Het weer heeft ook een keerzijde voor zijn familie, zo vertelt Joke Hofstee. "Het weer stond en staat altijd op de eerste plaats. Wij zijn heel vaak op vakantie geweest en dan kwam Piet in het weekeinde. Daar wen je aan. Maar, hij was er 's avonds altijd om de kinderen voor te lezen. Dan combineerde hij Jip en Janneke met verhalen die hij zelf meemaakte."

Veel mensen over de vloer

Op de vraag wat het weer de familie Paulusma gebracht heeft, antwoordt Joke: "Veel mensen over de vloer. Dat vind ik fijn. Bijvoorbeeld in de winter. Dan had Piet de wereld aan journalisten op bezoek. Sprak hij met de één dan zat de volgende afspraak bij mij aan de koffie." Maar de groeiende bekendheid had ook een schaduwkant. Zodra Piet bekend werd in Nederland kwam ook de roddelpers om de hoek: "Tegen wil en dank stond je dan midden in de belangstelling. Maar dat had om mij niet gehoeven", zegt Joke.

(Advertentie)
(Advertentie)