Noodkreet vanuit de horeca: "Een op de drie zaken staat op omvallen"

01 des 2020 - 06:18

Er moet snel perspectief komen voor de horecasector, want een derde van de zaken staat op omvallen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Koninklijke Horeca. Om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van horecaondernemers werd maandag in Dokkum een grote poster overhandigd, aan de burgemeester en wethouder van Noardeast-Fryslân. Want als de horeca nog veel langer dicht moet blijven, vallen veel bedrijven om.

Wat de horecasector vooral steekt, is het gebrek aan perspectief. Er is nog geen duidelijke datum waarop de horeca weer open kan. De onzekere situatie leidt tot onvrede bij vele horecaondernemers, die op korte termijn duidelijkheid willen van het kabinet. "De buffers raken op en het seizoen is voorbij", vertelt Sigrid Hoekstra, voorzitter van de Koninklijke Horeca, afdeling Noordoost-Friesland.

"Deel staat op omvallen"

"Onze leden willen actie en willen binnenkort weer open. De meeste leden zeggen nu: we moeten weer los, we willen draaien." In totaal zijn in Noordoost-Friesland zo'n vijftig horecaondernemers aangesloten bij de afdeling. Een deel van hen staat op omvallen en redt het niet, als de coronamaatregelen voor de horeca nog langer geldig blijven.

Voorzitter Sigrid Hoekstra van de horecavakbond in Noardeast-Fryslân

Burgemeester Johannes Kramer en wethouder Jelle Boerema van Noardeast-Fryslân namen de poster in ontvangst. Wethouder Boerema leeft mee met de horecasector in deze tijd, en geeft aan dat de gemeente waar mogelijk probeert te helpen. "We denken bijvoorbeeld aan het openstellen van de terrassen. We zagen in Dokkum afgelopen jaar terrasboten, die regeling willen we eigenlijk in 2021 verlengen. Op deze manier proberen we de horeca te compenseren."

Wethouder Jelle Boerema

(Advertentie)
(Advertentie)