Onderzoek: Overgrote meerderheid van plan zich te houden aan mondkapjesplicht

30 nov 2020 - 17:00

In totaal 85 procent van de inwoners van Noord-Nederland is van plan zich te gaan houden aan de mondkapjesplicht, zo blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân, RTV Oost, RTV Noord en RTV Drenthe. Vanaf dinsdag 1 december is de nieuwe wet van kracht om het dragen van een mondkapje te verplichten in de strijd tegen het coronavirus.

Foto: ANP Foto

Slechts vier procent van de ondervraagden antwoordt 'nee ik ben niet van plan mij aan de mondkapjesplicht te houden'. Ruim 85 procent is het zeker wél van plan en ongeveer tien procent staat er niet negatief tegenover, maar is iets minder zeker van het dragen van een mondkapje dan de overgrote meerderheid. Op het overtreden van de regel staat een boete van 95 euro.

Vertrouwen in mondkapjes

Het onderzoek, gehouden onder inwoners van Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel, vroeg de deelnemers ook naar hun vertrouwen in de mondkapjes. Op de vraag of men denkt dat de kapjes nut hebben, zegt zo'n 18 procent dat ze denken van niet. Echter is 42 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat de kapjes (iets) helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. De rest van de mensen weet het niet zeker, maar die twijfel lijkt dus weinig invloed te hebben op de beslissing om de bescherming te gaan dragen.

Verplichting

Of de plicht voor veel mensen echt een grote verandering is, is nog maar de vraag. Bijna acht op de tien noorderlingen draagt nu al een mondkapje in publieke ruimten, zoals winkels. Iets meer dan een tiende doet het af en toe en slechts negen procent van de ondervraagden draagt nu nooit een mondkapje.

Veel animo

Het animo voor een mondkapjesplicht lijkt groot. Veel mensen ergeren zich in meer of mindere mate aan mensen die geen mondkapje dragen. Slechts iets minder dan een kwart stoort zich daar niet aan.

Ook vinden veel mensen dat het geen eigen keuze zou moeten zijn. Maar een vijfde van de ondervraagden stelt dat mensen zelf moeten bepalen of ze wel of geen mondkapje dragen. Tegelijk zijn de mensen die anderen consequent aansporen een mondkapje te dragen in de minderheid; maar één op de vijf noorderlingen doet dat.

(Advertentie)
(Advertentie)