NK sprint duurt voor Femke Kok 'een rondje te lang'

29 nov 2020 - 19:08

Femke Kok won drie van de vier afstanden op het Nederlands kampioenschap sprint, maar toch gaat Jutta Leerdam met de eindoverwinning weg. De laatste 1.000 meter breekt Kok uiteindelijk op. "Net een rondje te lang", is de conclusie van de Nij Beetster schaatsster na afloop. Toch kan ze goed leven met de zilveren medaille. Blijdschap is er ook bij Suzanne Schulting en Michelle de Jong.

Femke Kok over haar zilveren medaille:

Femke Kok nei it NK Sprint

Als je twee keer in 500 meter en een keer een 1.000 meter wint, maar toch het eindklassement niet wint, zou je zeggen dat je baalt. Maar, dat geldt niet voor Kok. "Ik ben strijden ten onder gegaan. Ik heb er alles aan gedaan en het is niet gelukt, dat is jammer. Maar ik ben zeker niet ontevreden. Ik ben heel blij met de drie afstandoverwinningen", vertelt Kok na de prijsuitreiking. Ze is blij dat het toernooi nu klaar is. Ze werd gezien als een van de topfavorieten voor de titel en dat zorgde voor extra spanning. "Dus nu ben ik blij dat dit weekeinde erop zit."

De doorslag in het sprintkampioenschap gaf de 1.000 meter op zondag. Zaterdag was die net heel goed, maar een dag later dus wat minder. "Gister reed ik een hele snelle 1.000 meter. Ik reed bijna een seconde van mijn persoonlijk record af. Soms heb je een mindere afstand in een weekeinde. Dat was vandaag de 1.000 meter. De eerste 600 meter ging heel goed. Daarna had ik veel foutjes, want ik was echt vermoeid. Het was vandaag een rondje te lang eigenlijk", is de eindconclusie van de Reggeborgh-schaatsster.

Suzanne Schulting over haar bronzen medaille:

Suzanne Schulting oer it NK Sprint

Naast Leerdam en Kok stond Suzanne Schulting op het podium. Ze haalde brons en reed op zowel de 500 als de 1.000 meter een persoonlijk record. "Ik ben heel erg blij met dit weekend. Ik heb drie hele goede afstanden laten zien. De laatste 1.000 meter was niet zo goed, maar het gaat om het eindklassement en mijn doel was het podium, dat heb ik gehaald", vertelde de 23-jarige schaatsster én shorttrackster.

Schulting is niet verbaasd over haar prestaties. Op het NK afstanden begin deze maand reed ze al goed en dat wilde ze nu ook proberen. "Ik heb me wel serieus voorbereid op dit NK sprint. Het is niet zo dat ik dit er even bij doe. Het is een serieus punt in de kalender", zo zegt Schulting, die zich nu de komende weken zal focussen op het shorttracken. De volgende twee weekenden zijn er twee toernooien in Thialf en daar kijkt ze erg naar uit. "Ja, zin in!"

Michelle de Jong over haar coronaperiode en het sprinttoernooi:

Michelle de Jong nei it NK Sprint

Sporters hebben normaal gesproken een enorme hekel aan vierde worden, omdat je dan net geen medaille hebt. Voor Michelle de Jong voelt dat zondag heel anders. Het NK sprint is haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Het NK afstanden miste ze, omdat ze positief getest was op corona. Dat is al vier weken geleden, maar toch merkt ze het nog. "Ik ben nog niet op 100 procent. Ik ben nog heel vermoeid geweest. Dat voel ik nu wel. Ik heb dit seizoen maar vier afstanden gereden en dit weekend weer vier. Dus dat is best pittig, vertelt De Jong, die de laatste weken heel veel geslapen heeft. "Heel veel, ook overdag."

De lastige aanloop zorgt ervoor dat De Jong zonder verwachtingen aan de start stond van dit NK sprint. "Ik wilde lekker rijden en zien wat eruit zou rollen." Uiteindelijk was dat een vierde plaats in het eindklassement, op beide 500 meters een derde plaats én een persoonlijk record op de 500 meter. "Een pr durf je niet vanuit te gaan, want je mist toch wel kracht en explosiviteit. Ik ben heel blij en opgelucht!"

(Advertentie)
(Advertentie)