Kryst mei Douwe: "Mensen weten niet hoe snel ze de kerstdagen in huis moeten halen"

De kerstmuziekstream Kryst mei Douwe is zondag weer van start gegaan bij Omrop Fryslân. Liefhebbers van de kerstdagen kunnen dan 24 uur per dag naar hun favoriete kerstmuziek luisteren. Presentator Douwe Heeringa heeft er zin in.
© Omrop Fryslân
Dat de muziek van de livestream van over de hele wereld komt, kun je goed zien in de top 3 van Douwe's favoriete kerstnummers. Op nummer één staat namelijk Jauchzet, frohlocket! Auf, preiset die Tage van het Weihnachtsoratorium. Het stuk, geschreven door Johann Sebastian Bach, klinkt zeer imposant wanneer het uitgevoerd wordt door orkest en koor.
Als tweede kerstnummer noemt hij het Zweedse Koppangen van Anne Sofie von Otter. Ook het derde nummer op zijn lijst is Scandinavisch, uit Denemarken. Dejlig er Jorden van Anne Dorte Michelsen is, aldus Douwe, het belangrijkste Scandinavische kerstlied.
Dat er veel internationale kerstmuziek in de livestream te horen is, en dat er daarom een verscheidenheid aan talen wordt gedraaid, doet volgens hem niets af aan de kerstsfeer. "Muziek is emotie."
Ook al zijn alle nummers in Kryst mei Douwe kerstversjes, er zit wel degelijk verschil in. "Tijdens de kerstdagen kan er veel, bijvoorbeeld heel erg kitscherig met belletjes erdoor", vertelt Douwe. Hij zal niet alle verzoekjes inwilligen. "Heel ouderwetse muziek draai ik niet. De Duitse versie van Stille nacht gezongen door jongenskoren bijvoorbeeld. Dat wil ik mensen niet aandoen.

Op straat aangesproken

Douwe kan merken dat het coronavirus invloed heeft op mensen, ook tijdens de kerstdagen. "Mensen weten niet hoe snel ze de kerstdagen in huis moeten halen. Ze kopen nu al kerstbomen, ook al moeten ze dan vaak voor de kerstdagen weer een nieuwe kopen!"
Zelfs op straat wordt hij aangesproken door mensen die willen weten wanneer de stream weer begint, of met nummers die ze graag willen horen. "Ze willen gezelligheid in huis. Je wilt sfeer in huis, omdat er verder niks kan", zegt hij.
Kryst mei Douwe is vanaf zondag 29 november weer te beluisteren op internetradio's, de Omrop-app en www.krystmeidouwe.nl.