Meer dan 900 studenten NHL Stenden tegen extra controle bij online examens

Studenten van hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden zijn het er niet mee eens hoe ze worden gecontroleerd bij online examens. Er wordt te weinig rekening gehouden met de privacy. Met een petitie willen de studenten daar nu aandacht voor vragen. "We weten niet waar onze data naartoe gaan", zegt Max van Wersch, die de petitie heeft opgezet. "Heel veel studenten voelen zich ongemakkelijk."
petysje studinten tsjin tentamenkontrôles
De petitie van Van Wersch is in vier dagen meer dan 900 keer ondertekend. Want dat er wordt gecontroleerd dat de studenten niet frauderen bij examens, dat snappen ze wel. Maar dat gebeurt ook al: "We moeten een extensie in onze webbrowser installeren, daarmee kunnen ze je hele scherm zien. Ze filmen je gedurende het hele examen, je geluid wordt opgenomen, verdachte oog- en handbewegingen worden gedetecteerd. Vrij heftige maatregelen."

Van alle kanten bekeken

Maar nu komt er iets bij: "De school heeft aangekondigd dat we ook een app op onze telefoon moeten installeren. Die app krijgt dan controle over de camera en je moet je telefoon achter jezelf neerzetten. Zo kunnen ze je van elke kant bekijken."
We zijn als studenten nu gedwongen om óf op deze manier een examen te maken óf we lopen studievertraging op.
Max van Wersch
Van Wersch vraagt zich af of de school niet een andere manier kan bedenken waarop de school de studenten kan toetsen. "Een presentatie houden of een essay schrijven bijvoorbeeld. We zijn als studenten nu gedwongen om óf op deze manier een examen te maken óf we lopen studievertraging op."
NHL Stenden wil nog niet reageren op de petitie. De hogeschool wil eerst in gesprek met de studenten.