VIDEO: Abe Lenstra, danser met de bal

28 nov 2020 - 16:25

In de Fryslân DOK 'Dûnser mei de bal' zijn unieke kleurenbeelden te zien van Abe Lenstra. Ze komen uit de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem in 1948 is een filmpje gemaakt, dat kortgeleden ontdekt werd.

Abe Lenstra, zo wordt gezegd, kon bij zijn geboorte al voetballen. Tijdens zijn leven werd hij een mythe. Tot zijn dood in 1985 is er een hoop over hem gepraat en geschreven. In de Fryslân DOK 'Dûnser mei de bal' onderzoekt documentairemaker Piter Tjeerdsma wat er waar is van die verhalen.

De kleurenfilm uit 1948 is zo'n onverwachte vondst. De Dokkumer amateurfilmer Oeds Andries Brouwer heeft de film destijds gemaakt. Heerenveen-Haarlem werd gespeeld op 6 mei 1948 en was een cruciale wedstrijd in de strijd om de landstitel. Heerenveen won met 4-3 van Haarlem. Us Abe scoorde vier keer, maar jammer genoeg staat geen van die doelpunten op de film. In de competitie eindigde Heerenveen net als tweede. BVV Den Bosch werd kampioen.

Kleurenbeelden uit de jaren veertig van Nederlands voetbal zijn zeer zeldzaam. Syds Wiersma van het Fries Film Archief was opgewonden toen hij de beelden tegenkwam. In de Fryslân DOK 'Dûnser mei de bal 100 jier Abe Lenstra' zijn nog meer oude, bijzondere beelden van Abe te zien. Verder leveren Abe Lenstra's biograaf Johann Mast en Abe-verzamelaar Jan Kuipers een bijdrage aan de documentaire.

De documentaire 'Dûnser mei de bal - 100 jier Abe Lenstra' wordt op 28 november uitgezonden op NPO2 om 15.30 uur (herhaling zondag 29 november om 13.10 uur). Op zondag 29 november om 17.00 uur is de film te zien bij Omrop Fryslân (herhaling op elk uur).

(Advertentie)
(Advertentie)