Titelverdediger Letitia de Jong start op NK sprint, maar zonder verwachtingen

27 nov 2020 - 14:41

Als Letitia de Jong aan komt lopen bij Thialf is duidelijk te zien dat ze nog altijd last heeft van haar heup. Heel lenig beweegt de schaatster uit Feanwâlden nog niet. Tijdens de zomer bleek dat ze een slijmbeursontsteking had in haar heup en dat is nog steeds niet volledig genezen. Toch staat ze zaterdag en zondag aan de start van het Nederlands kampioenschap sprint. Wel met andere plannen dan normaal.

FH REPO NK sprint

Het NK sprint wordt de eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor De Jong. Het NK afstanden sloeg ze over. Ze is bezig met terugkomen van die vervelende blessure. De Jong denkt dat ze nu op ongeveer tachtig procent zit. "Het is gewoon heel vervelend. Het duurt nu eigenlijk al bijna een halfjaar. Maar, het gaat nu wel het beste van de afgelopen vier tot vijf maanden", vertelt de schaatster die nu voor Team IKO uitkomt.

Ik ga er zelf niet van uit dat ik mijn Nederlandse titel prolongeer

Regerend Nederlands kampioene sprint Letitia de Jong

Geen verwachtingen

De Jong zit nog in de opbouwfase. Vorige week reed ze voor het eerst weer een trainingswedstrijd. De tijd op de 500 meter viel haar sterk tegen. Ze reed naar 39,5, terwijl ze in topvorm 37-ers kan rijden. Dat maakt duidelijk dat we voor het NK sprint geen hoge verwachtingen hoeven te hebben.

Ze zal haar titel van vorig jaar komend weekend niet prolongeren. "Het zou me verbazen als dat lukt. Ik ga er zelf niet van uit. Ik sta met hele andere doelen aan de start. Ik wil verbeteren. Vorige week reed ik 39,5 en ik hoop dat het sneller gaat dan dat."

Foto: Team IKO

Ook op de training merkt De Jong dat het de goede kant weer op gaat. "Een paar weken geleden moest ik nog heel ver achter de groep aan lossen als ze een steigerung deden en nu zit ik er gewoon goed achter."

Wedstrijden rijden is erg belangrijk voor De Jong, in de aanloop naar het kwalificatietoernooi eind december. Daar zijn startbewijzen te verdienen voor de internationale wedstrijden in januari en februari.

"Ik heb wedstrijden nodig om weer op niveau te komen. Dat kun je simuleren op een training, maar nooit zo goed als in een echte wedstrijd. Dan is dit een heel mooi toernooi om eraan te werken."

Femke Kok of Jutta Leerdam?

De vraag is wie de Nederlandse sprinttitel van De Jong zal overnemen. Zelf heeft ze wel een idee: "Ik denk dat er twee favorieten zijn: Femke Kok en Jutta Leerdam. Als je kijkt naar de tijden die ze tot nu toe hebben neergezet, dan steken ze er met zijn tweeën wel bovenuit."

Nederlands kampioen sprint

De mannen en de vrouwen schaatsen op het NK twee keer een 500 en een 1000 meter. Op zaterdag begint het programma om 14.30 uur en op zondag om 15.15 uur.

Bij de vrouwen doen er naast Kok en De Jong nog zeven Friezen mee: Helga Drost, Marrit Fledderus, Marijke Groenewoud, Michelle de Jong, Suzanne Schulting, Janine Smit en Ireen Wüst. Bij de mannen is er maar één Friese deelnemer: Jesper Hospes vertegenwoordigt de eer uit naam van het Gewest Fryslân.

Omrop Fryslân doet zaterdag- en zondagmiddag verslag van het NK sprint op de radio.

Femke Kok

Een van de favorieten is dus Femke Kok. Dat ziet ze zelf ook, alleen denkt ze wel dat Jutta Leerdam een grotere kanshebber is. "Er zijn genoeg meisjes die kans maken, maar ik denk dat Jutta de grootste favoriet is. Ik denk wel dat de meeste druk bij haar ligt."

Dat ze een van de favorieten is, is logisch omdat Kok de Nederlands kampioene op de 500 meter is en zilver won op de 1000 meter. Toch vindt ze het zelf vreemd. "Het is zo gek om jezelf favoriet te noemen. Dat is wel een apart gevoel."

Ik ben heel benieuwd wat ik op de 1000 meter kan

Femke Kok verwacht dat op die afstand verschil wordt gemaakt

Kok verwacht dat het verschil wordt gemaakt op de 1000 meter. "Ik ben erg benieuwd wat ik daarop kan. Ik heb dit jaar nog geen vlekkeloze 1000 meter gereden, dus ik hoop dat ik daar nog veel winst op kan pakken. Jutta rijdt zo'n goede 1000 meter. Zij is zo'n stabiele factor, die is altijd super goed."

Vorige week reed Kok in een trainingsweekend opnieuw een record: met haar 37,47 is ze de snelste Nederlandse vrouw ooit op de 500 meter in Thialf. Dat record staat sinds begin oktober op haar naam. Toen reed ze 37,55.

De schaatster van Nij Beets hoopt komend weekend ook in een officiële wedstrijd te presteren: "Het is leuk om in een trainingsweekend snel te rijden, maar je doet het voor de belangrijke weekenden."

(Advertentie)
(Advertentie)