SC Cambuur betaalt hoge prijs voor terugkeer Ype Smid

26 nov 2020 - 15:06

Ype Smid komt terug bij SC Cambuur. De erevoorzitter die 7 jaar lang aan het roer stond en begin 2018 afscheid nam van de club, wordt maandag voorgedragen als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Gerald van den Belt gaat dan bekend maken dat hij Cambuur zal verlaten.

SC Cambuur betaalt hoge prijs voor terugkeer Ype Smid

Eén van de agendapunten komende maandag in een digitale vergadering van het Stichtingsbestuur, de raad van commissarissen en de directie is de voordracht van Ype Smid. Pikant is dat het Stichtingsbestuur en de raad van commissarissen en de directie al langere tijd niet op één lijn zitten.

Eind september heeft het Stichtingsbestuur aan de raad gevraagd wat ze vindt van de voordracht van Ype Smid als nieuwe voorzitter. De raad bestaat uit drie leden (Jan Koster, Bert Hollander en Harry van der Zee) en was unaniem: ze vonden het geen goed idee.

Ook de directie was unaniem tegen een terugkeer van Ype Smid. Toch legt het Stichtingsbestuur het negatieve advies naast zich neer.

Ype Smid yn 2015 - Foto: Orange Pictures

Als Ype terugkeert, dan stap ik per direct op.

Jan Koster, Commissaris

Opstappen Gerald van den Belt

Volgens commissaris Jan Koster staat een terugkeer van Ype Smid voor 100 procent vast. "Ype wordt voorgedragen door het Stichtingsbestuur en vervolgens moet diezelfde Stichting daar een besluit over nemen. Als Ype aan wordt genomen, dan trek ik mijn conclusie en stap ik meteen op", aldus Koster.

Niet alleen Koster stapt op, ook Harry van der Zee stapt uit de raad als maandag duidelijk wordt dat Smid de voorzitter wordt. Waarom de raad het niet ziet zitten met Ype Smid, daar is Koster niet duidelijk over: "Daar hebben we belangrijke argumenten voor, maar ik wil daarover niet in detail treden".

De kans is heel groot dat directielid Gerald van den Belt maandag bekend zal maken dat hij Cambuur zal verlaten.

Voorzitter van het Stichtingsbestuur, Cees Anceaux, heeft in de Leeuwarder Courant gezegd dat het hem niet bekend is dat Smid voorzitter wordt en dat hij ook niets weet van het vertrek van wie dan ook. Toch is de voordracht van Smid een van de agendapunten van de algemene vergadering van komende maandag.

Verslaggever Arjen de Boer

Kees Elzinga, voorzitter van supportersvereniging Kern van Cambuur

(Advertentie)
(Advertentie)