Laatste dagen voor museum Hert fan Fryslân in Grou

26 nov 2020 - 12:33

Het museum Hert fan Fryslân in Grou is zijn laatste dagen ingegaan. Het streekmuseum is aanstaande zondag voor de laatste keer open voor publiek en gaat daarna definitief dicht. Het is niet meer rendabel. Mensen die er nog heen willen, hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Wel een mondkapje meenemen, want dat is verplicht in het museum.

Lêste dagen fan museum Hert fan Fryslân yn Grou

Verslaggever Jantine Weidenaar in museum Hert fan Fryslân

Het museum zat tot november twee jaar geleden gratis in het voormalige gemeentehuis in Grou. Sinds het gebouw in particuliere handen is overgegaan, moet er huur betaald worden. De entreegelden van de 1.000 tot 1.500 bezoekers in een normaal jaar zijn te weinig op uit te kunnen, vertelt Bauke Hooghiemster van het museum. Met de corona zijn de inkomsten nog lager.

Na de sluiting moet de collectie van 6.000 stuks exemplaren worden uitgezocht. Daar moet na ongeveer twee jaar een kerncollectie van overblijven die een plek krijgt in een nieuw te bouwen multifunctioneel centrum, zo is de bedoeling. Al het andere gaat terug naar de eigenaren van wie ze het in bruikleen hebben of naar historisch centrum HCL in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Hooghiemster denkt dat het wel gaat lukken: "We hebben enkele zeer actieve bestuursleden met museale kennis. Die kunnen dat. Het wordt wel een megaklus, maar het lukt vast wel."

Het is niet de bedoeling dat er stukken worden weggegooid: "We weten niet waar alle bruikleenstukken vandaan komen en dus weer heen terug moeten. We bestaan vanaf 1956 en in de eerste jaren was de administratie niet optimaal. Maar het is zeker niet de bedoeling om de spullen naar de vuilnisbelt of de kringloop te brengen. "

Schedel van een vrouw (25-40 jaar) - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Bauke Hooghiemster over de schedel uit circa het jaar 800

Trefwoorden: 
museum Grou Hert fan Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)