Fries Museum verwijdert portret vegan streaker: "Hier trekken we een grens"

24 nov 2020 - 14:37

Het portret van vegan streaker Peter Janssen wordt uit het Fries Verzetsmuseum gehaald. De streaker en dierenactivist is vorige week veroordeeld voor brandstichting. De tentoonstelling waar zijn portret te zien was, gaat over vrijheid. "Omdat hij de algemene veiligheid in gevaar heeft gebracht, vinden we zijn verhaal niet meer geschikt voor een gesprek over vrijheid", zegt Kris Callens van het Fries Museum, waar het verzetsmuseum onderdeel van is.

Foto: Facebook Peter Janssen

De vegan streaker geeft zijn eigen vrijheid op voor dierenrechten. Dat was wel een interessant uitgangspunt. "Niet per se vanwege zijn standpunt, maar wel om met het publiek in gesprek te gaan: waar vinden we dat de strijd om vrijheid moet ophouden? Maar hier trekken we een duidelijke grens."

Nog tien andere portretten

Nu het portret van Jansen weg is, staan er nog tien andere portretten van meerdere Friezen. "Zij hebben elk op een verschillende manier te maken met de grenzen van vrijheid. Ik hoop dat het gesprek daar nog steeds over kan gaan, wat die tien mensen meemaken. Dat blijft bijzonder waardevol."

Als we alleen mensen zouden portretteren die op het moment van hun handelen zich houden aan de wet, dan hadden we een leeg Fries Verzetsmuseum.

Kris Callens van het Fries Museum

Het portret van Janssen wie al eerder onderwerp van discussie, want een groep boeren was het er niet mee eens dat een dierenactivist een plek kreeg. "Maar dat is het precies het debat", zegt Callens. "Als we alleen mensen zouden portretteren die op het moment van hun handelen zich houden aan de wet, dan hadden we een leeg Fries Verzetsmuseum. Dat is precies waar het museum om gaat. Maar nu iemand mensenlevens in gevaar brengt en daarvoor veroordeeld wordt, dan past het voor ons niet meer."

Callens heeft het nog niet vaker meegemaakt dat vanwege zo'n reden een werk uit het museum haalt. "We waren ons er wel van bewust dat het zou kunnen gebeuren, als je zo op het scherpst van de snede van de vrijheid opereert."

(Advertentie)
(Advertentie)