Amelander raad unaniem: ontwerp ouderencentrum De Nieuwe Stelp kan doorgaan

24 nov 2020 - 08:26

De gemeenteraad van Ameland heeft ingestemd met het krediet voor het ontwerp voor De Nieuwe Stelp, het ouderencentrum op Ameland. Dat moet in totaal 13,7 miljoen euro kosten. De gemeente is nog op zoek naar financieringsbronnen voor de 1,6 miljoen euro. Ook moeten er aanpassingen worden gedaan aan de omgeving: daarvoor is 2 miljoen begroot. De verwachting is dat het ontwerp in de loop van 2021 klaar is en dat de raad kan besluiten over de bouw voordat er verkiezingen zijn in 2022.

De Stelp - Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Zorgorganisatie KwadrantGroep is blij met het besluit van de gemeente. Eerder heeft de raad al besloten dat het centrum op de locatie moet komen bij het sportcomplex bij Ons Hol in Hollum. Daar zitten ook de kinderopvang en het buurthuis. Wethouder Piet IJnsen geeft aan dat de ruimtelijke procedures nu gestart kunnen worden: "Ik ben erg blij dat de raad hierachter staat en groen licht heeft gegeven voor de ontwerpfase. Dit betekent dat de architect direct aan de slag kan."

Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland maakt zich al jaren hard voor de bouw van het nieuwe complex. "De raad was gelukkig eensgezind", zegt hij. "Iedereen zag wel in dat dit onze laatste kans was, dus daar zijn we heel blij mee." Met het geld dat nu beschikbaar wordt gesteld, kunnen er plannen worden gemaakt. "Het traject kan verder, dat is belangrijk."

Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland legt uit hoe belangrijk het besluit is

Van alle raadsleden had Jeroen de Jong van het CDA de meeste bezwaren. Zijn fractie is bang dat de overeenkomst tussen de gemeente en KwadrantGroep juridisch niet sterk staat, maar wethouder IJnsen zegt dat de overeenkomst net zo bindend is als een koopcontract van een huis.

Als alles volgens planning loopt, begint de bouw in de tweede helft van 2023 en kunnen ouderen vanaf 2025 in De Nieuwe Stelp wonen. De mensen die nu in de oude Stelp wonen, krijgen dan voorrang. Dat zorgcentrum is verouderd. "Dat staat er al 57 jaar en is helemaal achterhaald", zegt Wijnberg. "Het personeel zegt zelfs dat ze er niet meer goed kunnen werken. Er moest iets gebeuren."

Trefwoorden: 
De Stelp Ameland zorg
(Advertentie)
(Advertentie)