Tûmba doet oproep: "Meld discriminatie in verband met zwangerschap"

23 nov 2020 - 20:39

Vier op de tien vrouwen worden op de arbeidsmarkt benadeeld omdat ze in verwachting zijn of omdat ze net zijn bevallen. Dat is de conclusie van het onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. De cijfers zijn eigenlijk niet verbeterd sinds 2012. Het Friese discriminatie-meldpunt Tûmba doet een oproep om discriminatie in verband met zwangerschap vooral aan te geven.

Foto: Shutterstock.com (Tolikoff Photography)

"Wij krijgen ongeveer negen klachten per jaar binnen over zwangerschapsdiscriminatie," zegt directeur Mirka Antolovic van Tûmba in Leeuwarden. "Het gaat er meestal om dat een tijdelijk contract niet verlengd wordt nadat je in verwachting bent. Terwijl ervoor alles goed was en er min of meer een toezegging was van contractverlenging. Maar ook bijvoorbeeld vrouwen die in het jaar dat ze zwanger waren geen loosverhoging hebben gekregen omdat ze niet aan hun targets hebben voldaan."

Oproep: meld discriminatie

Ze roept vrouwen op om problemen te melden bij Tûmba. "Als je het niet meldt is het ook niet gebeurd. En toch blijkt uit onderzoek dat het probleem er is. Dus wil je dat er iets verandert, zelfs al is het pas voor je dochten, dan is het zaak dat je er wat aan doet. Melden is de eerste stap. Als het niet gemeld wordt is er ook geen noodzaak tot verandering."

Rechten en plichten

Volgens haar is het schokkend, maar het gebeurt nog altijd. "Keer op keer zijn er onderzoeken, maar toch verandert er niet veel. Het blijft een probleem. Werkgevers weten ook vaak niet wat hun rechten en plichten zijn, maar ook andersom. Vier weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, moet je de werkgever op de hoogte brengen. Als je met 36 weken op verlof gaat, moet je het dus uiterlijk met 32 weken vertellen. Maar op basis van het feit dat je zwanger bent mag je geen ontslag krijgen of een andere behandeling dan je collega's."

Antolovic denkt eigenlijk dat de problemen bij nog meer vrouwen spelen dan alleen de vier op de tien uit het onderzoek. "Probeer maar eens op een verjaardagsfeestje bij vrouwen rondom de 30 jaar te vragen of iemand nog solliciteert of te maken heeft gehad met discriminatie of ontslag. Er is altijd wel iemand in je omgeving die het heeft meegemaakt."

Steun

Ze geeft aan dat een organisatie als Tûmba kan helpen. "We kunnen adviseren over de rechten en plichten, we hoeven nog niet meteen op de voorgrond te treden. We kunnen ook bemiddelen en we kunnen zelfs een spoedzaak starten bij het College voor de Rechten van de Mens. En we kijken nu alleen naar de vrouwen, maar misschien zitten werkgevers ook wel met problemen waar ze mee worstelen. Misschien is de krappe arbeidsmarkt bijvoorbeeld een probleem in een sector."

Mirka Antolovic, directeur fan Tûmba

Trefwoorden: 
Tûmba discriminatie zwanger
(Advertentie)
(Advertentie)