Kunstenaar uit Leeuwarden maakt oneindig kunstwerk: "Het gaat langer mee dan ikzelf"

23 nov 2020 - 09:41

De Leeuwarder kunstenaar Catrinus Spinder werkt nu een jaar aan een schilderwerk zonder einde. Hij heeft inmiddels 40 meter aan platen beschilderd. Die kunnen aan elkaar worden gezet in verschillende vormen en oneindig lang of hoog worden.

Keunstwurk sûnder ein

Spinder ontdekte de zogenaamde splitplaten van gerecycled plastic in een bouwmarkt. Die dienen als ondergrond voor kiezelpaden. De 66-jarige kunstenaar gebruikt het voor zijn schilderwerk. Met het schilderwerk zonder einde wil Catrinus een cadeau geven aan het leven.

"Het kan wel 400 meter worden als ik de leeftijd halen. Ik kan ermee doorgaan tot ik er niet meer ben. Dan is het gebeurd. Maar je kunt het begin en einde aan elkaar zetten. Het blijft oneindig."

It hûs fan Catrinus Spinder fol mei wurk - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Delen van het object zijn al tentoongesteld in een expositie met meerdere kunstenaars. In het werk van Spinder speelt het milieu een grote rol. Hij gebruikt veel recyclemateriaal en vaak goedkope materialen. Schilderingen van natuur en landschappen komen er in voor in abstracte vorm, maar ook met afbeeldingen van gezichten, bloemen, vissen, clowns, apen of een alligatorschedel.

Duurzaamheid

"De gedachte erachter gaat over kwetsbaarheid en het gaat ook over duurzaamheid. Dit wandobject is een product dat niet meer vergaat. Het gaat langer mee dan mijzelf uiteindelijk."

Spinder maakt ondertussen zo'n veertig jaar schilder- en installatiekunst. Zijn exposities zijn vooral in het Noorden. Onder andere het Fries Museum heet werk van hem in de collectie. Hij deed ook opdrachten voor bijvoorbeeld een beeldentuin in Franeker en hij maakte het logo van de Sociale Dienst van Leeuwarden.

In april komt een solo-expositie van het oneindige wandobject in galerie Roos van Tudor in Leeuwarden.

(Advertentie)
(Advertentie)