Ontlading bij zelfkritische Antoinette de Jong: "Ik weet dat ik het in me heb"

22 nov 2020 - 19:46

Voor de derde keer in haar carrière pakte Antoinette de Jong zondag de nationale allroundtitel. Na afloop was er veel tevredenheid, maar ook zelfkritiek. "Ik moet gewoon rustig blijven", zei de Rottumse. "Maar ik ben zo gebrand op een goede race. Dan is het na de tijd best wel een ontlading."

"Ik kan dit gewoon", dacht De Jong:

Antoinette de Jong2

De Jong stond na de eerste dag van het NK op de tweede plaats, op een kleine achterstand op Jorien ter Mors. Maar de slotrit van de 1.500 meter werd een prooi voor De Jong. "Die afstand is gewoon zo belangrijk. Ik moest dichtbij Ter Mors blijven, want zij opent sneller dan ik. Ik zat heel dicht achter haar, dat gaf mij veel energie. Ik wist: ik kan dit gewoon."

Jammer dat Ter Mors zich afmeldde

Uiteindelijk won De Jong de rit en de afstand zelfs. Ter Mors behield de leiding in het klassement, maar meldde zich af voor de 5 kilometer. "Dat is wel jammer", zegt De Jong. "Zo konden we het toernooi niet goed afmaken. Maar ik hoefde maar twee seconden goed te maken, dat was mij anders ook wel gelukt."

Het moet nog veel beter. Ik weet dat ik het in mij heb.

Antoinette de Jong

Met de nationale titel plaatst De Jong zich ook voor het EK allround. "Dat geeft gewoon rust en zekerheid, dat ik nu weet dat ik die mag rijden."

Al met al wil ze graag nog stappen maken. "Het moet nog veel beter", zegt ze zelfkritisch. "Ik weet dat ik het in mij heb. Daarom moet ik rustig blijven en het stap voor stap doen."

Niet alleen voor De Jong is het toernooi geslaagd, ook voor Reina Anema. De schaatsster uit Gorredijk pakte voor het eerst een medaille op een NK. Ze won zelfs de 5 kilometer. "Ik ben hier heel blij mee", zei ze. "Ik had na de 500 meter niet gedacht dat een podiumplaats er nog in zou zitten."

Anema blij met eerste medaille:

Reina Anema2

Toen Jorien ter Mors zich afmeldde, kwam er natuurlijk een plaats vrij in het klassement, omdat Ter Mors dat aanvoerde. "Pas toen had ik het idee dat het nog kon. Dan is er een plaats vrij. Het is jammer voor het toernooi, maar ik begrijp haar keuze. Ze is nog geen allround-schaatsster, maar meer middel-langebaan."

Talsma opgewekt

Marwin Talsma verliet Thialf met applaus van de trainers. "Ik verwachtte natuurlijk geen bronzen medaille, maar het is wel super. Ik bekijk het vanuit de lange afstanden. Ik moet op dit toernooi een inhaalslag maken."

Marwin Talsma won zelfs de tien kilometer:

Marwin Talsma

Die inhaalslag maakte Talsma, omdat Jan Blokhuijsen gediskwalificeerd werd en Talsma toen al dichtbij kwam. "Het is het mooist om iedereen te laten starten en een eerlijke competitie te hebben. Het helpt wel, maar ik ben er niet voor."

De tactiek was helder volgens Talsma. "Eerst de derde plaats veilig spelen en dan verder kijken. Toen ik dat had zette ik in op de snelste tijd en toen reed ik de race tegen Patrick goed uit. Vier keer winnen is teveel."

(Advertentie)
(Advertentie)