PODCAST Boekekast #3: 'It moaiste', een verhaal van Piter Boersma

22 nov 2020 - 09:10

De mooiste Friese verhalen in de donkerste en kortste dagen hoor je in de podcast Boekekast van 'Boeken fan Fryslân' en Omrop Fryslân. Acht Friese schrijvers hebben speciaal voor Boekekast een verhaal geschreven. In de derde aflevering is het verhaal 'It moaiste' van Piter Boersma te horen. Karen Bies praat ook met de schrijver. Het verhaal wordt voorgelezen door Rein Tolsma.

Libbe siet op 'e bank en seach nei de swarte kroltsjes fan syn pakesizzer. It jonkje siet al in healoere by him op 'e skoat en hie de tomme yn 'e mûle. Der wie neat dat him en Roland mear nei 't sin wie as dit.

Uit het verhaal 'It moaiste' van Piter Boersma.

Foto: Omrop Fryslân

Piter Boersma

Piter Boersma (1947) is schrijver, uitgever en hoofdredacteur van Fries literair tijdschrift Ensafh. "Ik schrijf niet vaak in opdracht of op verzoek, maar voor deze podcast wilde ik wel een verhaal schrijven, ook omdat ik direct al een idee in mijn hoofd had." Het verhaal gaat over een blanke opa en een donker kleinkind. Er zit veel van hemzelf in, zijn zoon heeft twee donkere jongetjes met een Surinaamse vrouw. "Je wordt geconfronteerd met het thema wit/zwart en discriminatie. Die kinderen gaan daar hoe dan ook mee te maken krijgen, daar ben ik wel bezorgd over. Als het dichtbij je staat, raakt het je emotioneel."

Boersma woont buiten de provincie, maar is nog steeds met Friese literatuur bezig. "Ik heb helemaal niet de neiging om in het Nederlands te schrijven, het Fries ligt me veel beter en staat dichter bij me." Hij is bezig met een flinke roman. "Het gaat over het dorp waar ik vandaan kom, Warten, al wordt de naam niet genoemd, ik beschrijf de wereld van mijn jeugd. Het gaat over een hellingman die begint te schilderen."

De Boekekast is een podcast met Friese verhalen. Boekekast is en initiatief van Boeken van Fryslân, City of Literature en Omrop Fryslân. Acht weken lang wordt zaterdags een nieuw verhaal gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.

(Advertentie)
(Advertentie)