Sneu en triest gezicht: twee pootjes resteren nog van standbeeld stabij in Leeuwarden

21 nov 2020 - 13:09

"Het is een sneu en triest gezicht", zegt Tom Bouma over het bronzen standbeeld van de stabij dat verdwenen is uit het Leeuwarder Rengerspark. Bij de ingang van het park aan de Rengerslaan stond dit beeld van het Friese hondenras. Op de sokkel zijn nog slechts twee pootjes te zien van het beeld. "Het is heel jammer dat mensen zoiets doen." Volgens hem hebben de dieven het voorzien op het brons. "Dat is vast al gesmolten, het beeld staat vast niet bij iemand in de tuin, daar is het te opvallend voor."

Foto: Omrop Fryslân, Sybrand Grasdijk

Het andere beeld, dat van de waterhond, staat er nog. De Nederlandse Vereniging heeft bij het 40-jarig bestaan de twee beelden in 1988 geschonken aan de gemeente Leeuwarden als eerbetoon aan de Friese hondenrassen.

Het erelid van de vereniging vindt dat er een nieuw beeld moet komen. "De stabij hoort bij Fryslân, net als Us mem en Us heit." Volgens hem zou het beter zijn als het beeld op een meer zichtbare plek zou komen.

De beelden kostten destijds 25.000 gulden, dat geld heeft de vereniging niet liggen. Bouma vindt dat de gemeente en provincie moeten bijdragen.

Tom Bouma

Trefwoorden: 
Leeuwarden beeld stabijhond
(Advertentie)
(Advertentie)