'Taaltreast': prijswinnend Fries taalproject

22 nov 2020 - 15:01

Het project 'Taaltreast' van het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid is de grote winnaar geworden van het Europees Talenlabel 2020 van het Nuffic. Ook de publieksprijs ging naar het project van NHL Stenden. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor een innovatief, creatief en meertalig project met een originele aanpak. In het juryrapport staat geschreven dat het een sympathiek project is dat heel laagdrempelig is. "Klein in aanpak, groot in bereik en opbrengst".

Bloemen voor Janke Singelsma, die het project heeft opgezet - Foto: eigen foto

Janke Singelsma van het lectoraat ontwikkelde het project aan de hand van 'Taal yn byld' dat in 2018 in het kader van Culturele Hoofdstad was opgezet. Toen scholen dit voorjaar alleen maar online les konden geven, bedacht ze een online versie. "Het is eigenlijk heel simpel: het kind vraagt aan vader, moeder, opa of oma om een mooie zin in diens moedertaal. Een zin die troost biedt. Dat kan een gedichtregel zijn, of een liedtekst, of wat ook maar. Het kind schrijft die zin op, er komt een vertaling bij en het kind maakt er een poster van."

Identiteit

Op die manier raken kinderen en ouders in gesprek over taal. En dat niet alleen: ook de leerkracht komt in aanraking met talen, die anders niet zo zichtbaar zijn op school. "We kwamen erachter dat er scholen zijn met wel zeventien verschillende moedertalen. Er waren leerkrachten die er zelf ook versteld van stonden, en de kinderen helemaal. Die wisten van elkaar niet wat de moedertaal was, omdat er op school altijd maar één taal wordt gesproken". Volgens Singelsma is het heel belangrijk dat álle talen een plekje krijgen op school, zodat kinderen van jongs af aan leren dat alle talen belangrijk zijn en dat een moedertaal heel bepalend is voor de identiteit van een individu.

Meester Ewout, Rinke de Vries en Pier de Boer bij de Taaltreastposter van Pier - Foto: Omrop Fryslân

Basisschool De Opslach in Wommels was één van de eerste scholen die zich aanmeldde voor het Taaltreastproject. Volgens meester Ewout van der Weide paste het project prachtig bij de coronatijd: "Het ging om troost in een moeilijke periode, het ging om verbinding maken met je ouders of opa en oma en met de andere kinderen en het was heel goed te doen in coronatijd, omdat alles online kon." De Opslach koos ervoor om de posters die de kinderen hebben gemaakt, groot uit te printen en in het dorp op te hangen. "Bij het verzorgingshuis en bij de supermarkt. Veel mensen hebben de poster gezien en de teksten gelezen en we hebben er prachtige reacties op gehad."

"Gezellig"

Leerlingen Rinke de Vries en Pier de Boer kijken terug op een mooi project. "Het was gezellig om te doen", zegt Pier. "We deden weer eens wat met z'n vieren: mijn vader, moeder, zus en ik. En dat was hartstikke leuk." Rinke denkt dat vooral de mensen in het verzorgingshuis het mooi vonden. "Die mensen zaten in quarantaine en als ze dan een poster zien met een zon erop getekend en een mooie tekst erbij, geeft dat wel troost."

De posters met teksten in het Arabisch, Fries, Nederlands, Koerdisch en Engels hangen nu op hekken en hokken rond de school. "Kear dyn antlit nei de sinne, dan falt it skaad altyd efter dy", "Where a will is, is a way" en "Denk niet wit, denk niet zwart maar in de kleur van je hart". Het zijn maar een paar voorbeelden van het project Taaltreast, dat op De Opslach een groot succes werd.

(Advertentie)
(Advertentie)