Judoka Natascha Ausma wacht in haar hotelkamer op EK Judo in Praag

20 nov 2020 - 19:56

Sinds woensdag is judoka Natascha Ausma uit Lippenhuizen al in Tsjechië. Daar wacht ze op haar hotelkamer, tot het moment waarop ze op zaterdagochtend de dojo in Praag mag betreden. De coronamaatregelen voor het EK zijn streng, maar Ausma heeft het er graag voor over: "Ik ben al blij dat ik weer een wedstrijd mag judoën."

Natascha Ausma op haar hotelkamer in Praag - Foto: Eigen foto

Dat Ausma meedoet aan het EK in Tsjechië kwam als een verrassing. Na haar bronzen medaille bij de Grand Slam in Boedapest stond ze 41e op de wereldranglijst in de klasse tot 78 kilogram. Vanwege de blessure van Guusje Steenhuizen kwam Ausma echter in beeld.

Vorm bij Grand Slam doorzetten

Wanneer de scheidsrechter zaterdag 'hajima' zegt (wat betekent dat de wedstrijd begint), is Ausma er klaar voor. "Ik hoop dat ik mijn vorm van eind oktober kan doorzetten", vertelt ze aan de telefoon op haar hotelkamer. Het eerste obstakel op het EK voor Ausma is meteen een lastige tegenstander. Zaterdag neemt ze het op tegen Aleksandra Babintseva, de nummer 16 op de wereldranglijst en Ausma's tegenstander toen ze haar bronzen medaille pakte bij de Grand Slam in Boedapest. "Ik weet natuurlijk ook dat het geen makkelijke partij was. Het ging nog drie minuten in extra tijd door. Het zal dus opnieuw wel weer hard knokken worden", zegt Ausma zelfbewust.

Luister hier naar Natascha Ausma vanuit haar hotelkamer in Praag

Opnieuw in quarantaine

Tsjechië geldt als risicogebied en heeft code oranje. Nadat de judoka's terugkeren van het toernooi, zullen ze eerst weer 10 dagen in quarantaine moeten. "Ik ga dan terug naar Lippenhuizen. We komen uit oranje risicogebied, dus we zullen wel moeten", vertelt ze.

Bekijk hier hoe Natascha Ausma brons veroverde:

Judoka Natascha Ausma pakt brûns op grand slam yn Boedapest

Tornike Tsjakadoea

Natascha Ausma is niet de enige Fries op het Europees kampioenschap Judo. Donderdag kwam Tornike Tsjakadoea al in actie op het toernooi in Praag, in de klasse tot 60 kilogram. Na drie straffen verloor hij van de Oekraïner Artem Lesiuk. Het is een teleurstellend resultaat voor Tsjakadoea, die ervan uitging dat hij mee zou strijden voor de medailles.

"Wel fijn, zo'n lege hal"

De lege dojo in Tsjechië is voor sommige judoka's wennen. Maar dat geldt niet voor Ausma. Zonder publiek kan ze zich beter concentreren. "Want ik vind het wel lekker rustig. Ik vind het fijn dat ik niet word afgeleid. Misschien haalt het wel het beste in mij naar boven."

(Advertentie)
(Advertentie)