Tientallen auto's bekrast in Heerenveen: "Pak dan pen en papier"

Het is de nachtmerrie van iedere autobezitter: 's ochtends bij je auto komen en zien dat die volledig is bekrast. In Heerenveen is dat de realiteit. Daar worden al wekenlang auto's vernield. "Mijn volledige dak zit eronder", vertelt Janneke Buisman. "Als je zo graag wil tekenen, pak dan pen en papier." De gemeente is er klaar mee en zet extra beveiliging in.
Bekrassing auto Hearrenfean
"Je schrikt er wel even van", zegt Buisman terwijl ze met een grote boodschappentas naar haar auto loopt. Het is niet de auto die beschadigd is. "Die auto is op dit moment weg voor controle. Dan zullen we zien hoe groot de schade is. Die zal denk ik niet meevallen. Iemand heeft met een scherp voorwerp het dak eronder gekrast en rondjes en strepen op de motorkap gemaakt."
Buisman heeft geen idee wie de daders kunnen zijn. "Zoiets gebeurt ook middenin de nacht of 's avonds. Dan zie je het niet. Je wordt er zo boos van. Ik dacht eerst dat het aan mij was gericht, maar toen zag ik op Facebook dat er veel meer mensen waren. Hier in de buurt valt het gelukkig mee, maar in hij of zijn heeft in meerdere straten toegeslagen."

Extra controle

Het klopt dat Janneke niet de enige in Heerenveen is. Sinds oktober zijn er, verspreid over het dorp, tientallen van zulke vernielingen geweest. Voor burgemeester Tjeerd van der Zwan is het reden om de beveiliging in de dorpen op te schroeven. "Er zal extra controle komen. De politie surveilleert meer", zegt hij.
Ook buurtbewoners wordt gevraagd extra op te letten. "Want dit onacceptabel. Het is een zinloze vernieling, maar wij zijn echt bezig om het toezicht te verscherpen en de dader te pakken", vervolgt de burgemeester. "Het kan niet anders of deze loopt tegen de lamp. Ik zou dan ook willen zeggen tegen de dader: we pakken je."
Verslaggever Willem Vermeltfoort in Heerenveen