Het levenswerk van Hans Jouta: Johan Cruijff in brons

20 nov 2020 - 11:24

Al staat Johan Cruijff al voor de Arena in Amsterdam, kunstenaar Hans Jouta uit Ferwert is er nog steeds niet klaar mee. Het is zijn levenswerk. De opdracht die hij binnen móest halen. Programmamaker Albert Jensma volgt Jouta bij het maken van het bronzen beeld van de legendarische nummer 14 van Ajax.

Omroptip: It Masterstik

Het beeld van kaatser Hotze Schuil stond net op zijn plek toen Jouta en zijn vader Sytse aan tafel spraken over wat hier overheen kan. "Dat kon in onze optiek maar één iemand zijn: Cruijff."

Toen hij de opdracht kreeg lukte het maar niet om ervan te genieten. De druk op de schouders van de kunstenaar om het goed te doen is hoog. "Dit was te spannend, er zat teveel druk op." Het houdt Jouta nachten van slapen. "Je weet dat als het om Cruijff gaat alle registers opengaan. Alle kunstenaars willen de opdracht hebben."

Famylje Jouta foar it stânbyld - Foto: Omrop Fryslân

Programmamaker Albert Jensma: "Dit beeld moet beter dan goed zijn. Dat moet perfect zijn. Zo heeft hij dat hele proces beleefd. Nu hij de opdracht had moest hij het maken en goed. Dat geeft druk."

Had Jouta in het verleden zijn vader, nu moet hij het zonder zijn hulp doen. Vader Sytse was dementerend en overleed in januari van dit jaar. Het uitvoeren van de belangrijkste les die Jouta geleerd heeft lukt dan ook niet. Dat het leven spelen is, een spel dat je zo goed mogelijk en met plezier moet spelen.

Fryslân DOK 'It Masterstik'

Zaterdag 21 november om 15.30 uur op NPO2 (Nederlandse ondertiteling, herhaling 22 november 13.10 uur)

Zondag 22 november om 17.00 uur op Omrop Fryslân-televisie (herhaling ieder uur)

(Advertentie)
(Advertentie)