Coronanieuws van 20 november: Eerste vaccins naar mensen in verpleeghuizen en zorginstellingen

20 nov 2020 - 23:01
  • Het RIVM heeft vrijdag 89 besmettingen vastgesteld in Fryslân, dat zijn er 39 minder dan donderdag;
  • Het aantal Friezen tussen de 12 en 17 jaar met corona is meer dan verdubbeld, waarvan 25 besmettingen op het Comenius Mariënburg in Leeuwarden;
  • CNV: 7 op 10 thuiswerkers willen dat ook na de crisis doen;
  • EU hoopt eind december twee vaccins goed te keuren;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden op omropfryslan.nl/corona.
23:00
Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog. Dit was voorlopig het laatste dagelijkse liveblog met het coronanieuws uit Fryslân. Als het nieuws daar aanleiding toe geeft, starten we weer een nieuw liveblog.

18:02
Advocaat Canoy over indirecte plicht

Het kabinet wil dus dat 60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers als eerste het nieuwe coronavaccin krijgen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Eerder was er mogelijk nog sprake van een indirecte vaccinatieplicht, maar die lijkt nu van de baan. Advocaat Bart Canoy vertelde in het radioprogramma Weistra op Wei over zo'n indirecte plicht.

Advocaat Bart Canoy

17:36
Eerste vaccins naar mensen in verpleeghuizen en zorginstellingen

De eerste vaccins tegen het coronavirus gaan begin volgend jaar naar de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Het gaat in totaal om zo'n 155.000 mensen.

De eerste prioriteit is dus de inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen "komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie", aldus het ministerie.

Na deze eerste twee groepen komen 60-plussers met een medische indicatie, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan. Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.

15:08
Herstel landbouwsector langzaam

Het duurt naar verwachting nog wel meer dan een half jaar voordat de landbouwsector is hersteld van de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de agrarische sector. De coronacrisis heeft geleid tot flink lagere prijzen voor zuivel en vooral fritesaardappelen. Dat komt door de lockdown van het voorjaar, die ervoor zorgde dat er veel minder werd verkocht aan bijvoorbeeld restaurants, fastfoodketens en hotels in Nederland en het buitenland. Dat is nu weer het geval door het oplaaiende coronavirus. ABN AMRO houdt er rekening mee dat begin volgend jaar opnieuw een opleving van het virus zal komen.

14:59
Minder dan 2.000 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is gezakt tot onder de 2.000. Het is voor het eerst sinds 21 oktober dat het aantal onder die grens uitkomt. In totaal behandelen ziekenhuizen op dit moment 1.961 mensen vanwege een coronabesmetting, 69 minder dan op donderdag.

Verpleegafdelingen behandelen 1.414 coronapatiënten. Dat zijn er 61 minder dan op donderdag. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive cares ging van 555 omlaag naar 547.

14:47
Aantal landelijke coronagevallen opnieuw omhoog

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is opnieuw omhoog gegaan. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 9.974 positieve testen geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het RIVM meldde donderdag 5.720 gevallen en woensdag 4.615, maar dat kwam mede door een technische storing.

Ook afgelopen week waren er op woensdag, donderdag en vrijdag meer positieve testen dan op maandag en dinsdag. Volgens de GGD'en kan dit komen doordat in het weekend minder mensen worden getest dan door de week. Als iemand op zaterdag of zondag is getest, kan de uitslag op maandag of dinsdag bekend zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 37.000 positieve testen geregistreerd, vergelijkbaar met de week daarvoor. Eind oktober, op de top van de tweede golf, waren er bijna 70.000 positieve testen in een week.

Het aantal sterfgevallen is met 51 omhoog gegaan. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag werden 75 sterfgevallen geregistreerd.

14:15
89 nieuwe coronabesmettingen

Er zijn de afgelopen 24 uren 89 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân. Dat zijn er een stuk minder dan de afgelopen vier dagen, toen er alle keren 102 besmettingen of meer waren.

De meeste besmettingen zijn het afgelopen etmaal vastgesteld in de gemeente Súdwest-Fryslân (24). Daarna komen Leeuwarden (18) en Waadhoeke (11). Alle andere gemeenten hebben acht besmettingen of minder.

In Fryslân zijn het afgelopen etmaal drie nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat gaat om inwoners van Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke. Er is ook één nieuwe ziekenhuisopname, een inwoner van Waadhoeke.

Landelijk zijn er 5.974 nieuwe besmettingen vastgesteld.

14:06
Freedsmerk: 'De Elfstedentocht gaat boven alles

Sterk ijs of niet, deze winter krijgen we geen Elfstedentocht. Wiebe Wieling van de koninklijke vereniging was daar helder over. Onder deze omstandigheden kan het gewoon niet.

Op de vrijdagsmarkt waren er veel verschillende meningen over het besluit. Zo was er ook te horen dat juist dit evenement niet moet wijken voor corona: "Als het zover komt, denk ik dat de Friezen anders besluiten. De Elfstedentocht gaat boven alles. Als het écht kan, gaat 'ie door!"

12:36
Alle schaatsers testen negatief

Sven Kramer en Ireen Wüst doen dit weekend niet mee aan het NK allroud in Thialf. Kramer is niet fit genoeg is om mee te doen aan het toernooi in Heerenveen. Wüst heeft last van een blaasontsteking en verhoging. Beide hebben geen coronavirus.

Ook alle andere schaatsers die mee zouden doen, zijn negatief getest. Zij kunnen dus allemaal meedoen.

12:30
Veel meer jeugd besmet

Het aantal Friezen tussen de 12 en 17 jaar dat de afgelopen week besmet is geraakt met het coronavirus, is meer dan verdubbeld vergeleken met een week eerder: van 47 naar 101. De groep is een steeds groter wordend deel van het totale aantal besmettingen in de provincie. 25 besmettingen zijn leerlingen van het Comenius Mariënburg in Leeuwarden.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)