liveblog | 20 november 2020

Coronanieuws van 20 november: Eerste vaccins naar mensen in verpleeghuizen en zorginstellingen

Laatst bijgewerkt: 20 november 2020, 23:00 uur
vrijdag 20 november 2020
23:00

Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog. Dit was voorlopig het laatste dagelijkse liveblog met het coronanieuws uit Fryslân. Als het nieuws daar aanleiding toe geeft, starten we weer een nieuw liveblog.

18:02

Advocaat Canoy over indirecte plicht

Het kabinet wil dus dat 60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers als eerste het nieuwe coronavaccin krijgen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Eerder was er mogelijk nog sprake van een indirecte vaccinatieplicht, maar die lijkt nu van de baan. Advocaat Bart Canoy vertelde in het radioprogramma Weistra op Wei over zo'n indirecte plicht.

Advocaat Bart Canoy
17:36

Eerste vaccins naar mensen in verpleeghuizen en zorginstellingen

De eerste vaccins tegen het coronavirus gaan begin volgend jaar naar de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Het gaat in totaal om zo'n 155.000 mensen.

De eerste prioriteit is dus de inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen. Als deze mensen de vaccinatie niet kunnen krijgen "komen medewerkers van deze instellingen en mantelzorgers in aanmerking voor de vaccinatie", aldus het ministerie.

Na deze eerste twee groepen komen 60-plussers met een medische indicatie, waarbij de oudste Nederlanders eerst gaan. Dan volgen 60-plussers zonder medische indicatie, mensen jonger dan 60 met een indicatie, zorgmedewerkers van deze groepen en zorgmedewerkers die direct contact met coronapatiënten hebben.

15:08

Herstel landbouwsector langzaam

Het duurt naar verwachting nog wel meer dan een half jaar voordat de landbouwsector is hersteld van de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de agrarische sector. De coronacrisis heeft geleid tot flink lagere prijzen voor zuivel en vooral fritesaardappelen. Dat komt door de lockdown van het voorjaar, die ervoor zorgde dat er veel minder werd verkocht aan bijvoorbeeld restaurants, fastfoodketens en hotels in Nederland en het buitenland. Dat is nu weer het geval door het oplaaiende coronavirus. ABN AMRO houdt er rekening mee dat begin volgend jaar opnieuw een opleving van het virus zal komen.

14:59

Minder dan 2.000 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is gezakt tot onder de 2.000. Het is voor het eerst sinds 21 oktober dat het aantal onder die grens uitkomt. In totaal behandelen ziekenhuizen op dit moment 1.961 mensen vanwege een coronabesmetting, 69 minder dan op donderdag.

Verpleegafdelingen behandelen 1.414 coronapatiënten. Dat zijn er 61 minder dan op donderdag. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive cares ging van 555 omlaag naar 547.

14:47

Aantal landelijke coronagevallen opnieuw omhoog

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is opnieuw omhoog gegaan. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 9.974 positieve testen geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het RIVM meldde donderdag 5.720 gevallen en woensdag 4.615, maar dat kwam mede door een technische storing.

Ook afgelopen week waren er op woensdag, donderdag en vrijdag meer positieve testen dan op maandag en dinsdag. Volgens de GGD'en kan dit komen doordat in het weekend minder mensen worden getest dan door de week. Als iemand op zaterdag of zondag is getest, kan de uitslag op maandag of dinsdag bekend zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 37.000 positieve testen geregistreerd, vergelijkbaar met de week daarvoor. Eind oktober, op de top van de tweede golf, waren er bijna 70.000 positieve testen in een week.

Het aantal sterfgevallen is met 51 omhoog gegaan. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag werden 75 sterfgevallen geregistreerd.