Henk de Jong: "Als Giovanni op de goal af komt, gaat alles erin momenteel"

20 nov 2020 - 06:34

"Zo! Dit is wel lekker hoor." Cambuur-trainer Henk de Jong won met zijn ploeg met 2-0 van concurrent De Graafschap en pakt daarmee de koppositie in de eerste divisie. "Het was een moeilijke avond, maar wel een verdiende overwinning. En nu krijgen de jongens een paar dagen vrij."

Cambuur speelde heel volwassen, vindt De Jong:

Henk de Jong nei De Graafschap - Cambuur

"We scoren op geweldige momenten", vertelt De Jong. Erik Schouten opende een paar minuten voor rust de score. "Dan weet je wel dat je het in de tweede helft heel lastig krijgt, want zij gaan dan pompen, pompen, pompen. Maar wij hebben toen heel volwassen gespeeld, geen enkel moment in paniek geraakt. Ze kregen af en toe wel een kans, maar dan staat Sonny (Stevens, red.) daar heel rustig."

De Graafschap begon dus opportunistisch aan de tweede helft, maar op een vervelend moment voor de thuisploeg maakte Giovanni Korte de 0-2. "Ik kijk er niet meer van op", zegt De Jong. "Een wereldgoal. Als Giovanni op de goal af komt, dan gaat alles erin momenteel. Dat is geen toeval, hij is er ontzettend goed mee bezig."

En nu dus een paar dagen vrij. Dat is ook nodig volgens De Jong. "Want daarna moeten we twee weken direct door. Je moet ook rust nemen. Dat is lastig voor een trainer, maar soms is rust de beste training."

Jacobs heeft er oog voor

"Ik keek naar Jamie (Jacobs, red.), want ik weet dat hij oog heeft voor dat soort balletjes", vertelt Korte over zijn goal. Jacobs stak Korte weg. "Ik sprintte, de aanname was goed. Ik kwam een beetje schuin voor de goal, dus ik chipte 'm erin. Het was een moeilijke hoek, maar hij zat er lekker in."

Giovanni Korte scoorde op een belangrijk moment:

Giovanni Korte nei De Graafschap - Cambuur

"Het was een kantelpunt in de wedstrijd", zegt Korte over het moment waarop de 0-2 viel. "De moed zakte bij hun in de schoenen. Dat zie je, dat voel je."

In negen van de tien wedstrijden kan Cambuur de tegenstander onder druk zetten en krijgen de Leeuwarders kans op kans. Dat is tegen De Graafschap anders, die ploeg speelt compact. Voor Korte geen probleem: "Ik vind het heerlijk om te spelen momenteel. Ik ben goed in vorm. We krijgen wel wat minder kansen, maar dan moet je ze maken. En dat deden we."

"Lelijk, maar lekker"

Aanvoerder Erik Schouten had net voor rust de score al geopend. Na een hoekschop bleef de bal liggen in het strafschopgebied en Schouten stond op de goede plek. Hij frommelde de bal in de verre hoek. "Het was zeker niet m'n mooiste, maar wel een lekkere. Lelijk, maar lekker."

Volgens Schouten hing de 0-1 in de lucht:

Erik Schouten nei De Graafschap - Cambuur

Schouten voelde dat de goal voor de Leeuwarders eraan zat te komen. "Hun keeper had al een paar echt goede reddingen. We merkten dat we bij corners gevaarlijk werden met de tweede bal. Dus de goal hing in de lucht. Dan is het lekker dat-ie net voor rust valt."

Nadat Korte het verschil twee maakte, kwam Cambuur eigenlijk niet meer in de problemen. Schouten: "Het geloof bij De Graafschap was misschien ook een beetje weg. We moesten het veld klein houden, zo ver mogelijk van de goal. Dat hebben we tot de negentigste minuut goed gedaan."

(Advertentie)
(Advertentie)