Wetterskip Fryslân komt over 2021 6,5 miljoen euro tekort

19 nov 2020 - 19:42

Wetterskip Fryslân komt over 2021 maar liefst 6,5 miljoen euro tekort. Dat blijkt uit de begroting die het waterschap donderdagmiddag presenteerde. Het waterschap haalt dat tekort uit de reserves, om de lastenverhoging voor burgers zoveel mogelijk te beperken.

Het hoofdkantoor van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân

Het waterschap zal komend jaar 86 miljoen investeren in onder anderen de renovatie van de waterzuiveringsinstallaties van Heerenveen en Leeuwarden.

Zoals afgelopen jaar afgesproken, blijft de stijging van de waterschapslasten in 2021 gelijk aan de inflatie. Dat betekent dat huishoudingen met een eigen woning van 200.000 euro zo'n drie euro meer betalen voor het werk van Wetterskip Fryslân. De verhoging geldt niet alleen voor huishoudens met een eigen woning, maar ook andere soorten huishoudens en bedrijven.

Bewuste keuze

Volgens Bé de Winter, verantwoordelijk voor de financiën bij het waterschap, is het een bewuste keuze om gebruik te maken van de reservepositie sluitend te maken.

"Dat de kosten hoger zijn heeft te maken met ontwikkelingen die maken dat de uitgiftes omhooggaan. Ik noem de salariskosten en de afschrijvingskosten. Maar ook dat we bijvoorbeeld een half miljoen euro meer aan het Rijk moeten betalen voor de duurzame energie. Dat moet je dan weer opnemen in de begroting", zegt De Winter.

Het algemeen bestuur moet nog wel groen licht geven voor de begroting met dat tekort van 6,5 miljoen euro. Het bestuur zal daar op 15 december over spreken.

Verslaggever Onno Falkena in gesprek met Bé de Winter

(Advertentie)
(Advertentie)