Verdachte opdrachtgevers Tesla-branden Joure langer vast

19 nov 2020 - 15:44

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag het voorarrest verlengd van twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken van de Tesla's van een advocate uit Joure, begin 2018. Haar auto's werden twee keer in brand gestoken.

De uitgebrande Tesla van april 2018 - Foto: J. de Jong

Beide branden zorgden voor een levensgevaarlijke situatie: de auto's stonden op minder dan een meter van het huis, terwijl de advocate en haar kinderen op bed lagen. Een inwoner van Noordwolde (34) is er voor opgepakt. De man ontkende, maar werd in maart 2020 door de rechtbank voor beide brandstichtingen veroordeeld tot drie jaar cel en tbs.

Opdrachtgevers

Bij een pro-formazitting op 13 augustus gaf de man onverwachts openheid van zaken. Hij gaf toe dat hij de auto's van de advocate in brand had gestoken en gaf ook de namen van zijn opdrachtgevers. Kort daarna opende justitie het onderzoek opnieuw. Op 26 augustus werden de aangewezen opdrachtgevers aangehouden. Eén van de twee, een man van 38 die toen in Raerd woonde, zou een zakelijke band met de advocate hebben.

De man was ooit eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden en de advocate was de curator na het faillissement van die werf. De tweede verdachte, een 55-jarige inwoner van Burgum, zou de bemiddelaar zijn geweest. Hij zou in opdracht van de werfbaas de man uit Noordwolde hebben ingeschakeld om de auto's in de brand te steken. Volgens het Openbaar Ministerie is de advocate ook getipt dat de werfbaas achter de brandstichting zou zitten.

Langer vast

De man uit Noordwolde zou beide keren 1.500 euro hebben gekregen. De rechtbank wees donderdag het verzoek van de advocaten van de verdachte opdrachtgevers af om hun cliënten vrij te laten. Beide mannen verklaarden dat ze onschuldig waren.

De zitting zou op 18 februari zijn, maar dat is nog niet zeker. De rechtbank heeft besloten dat vier getuigen, onder wie de brandstichter zelf, gehoord zullen worden bij de rechter-commissaris.

(Advertentie)
(Advertentie)