Coronanieuws van 19 november: 128 nieuwe besmettingen, 3 doden | 'Restaurants mogelijk half december open'

19 nov 2020 - 23:09
  • Het RIVM heeft donderdag 128 nieuwe besmettingen vastgesteld in Fryslân, dat zijn er 12 meer dan woensdag;
  • Ook als er dit jaar genoeg ijs ligt, zal er hoogstwaarschijnlijk geen Elfstedentocht komen;
  • De GGD waarschuwt voor verkeerd ingekochte coronatesten van commerciële laboratoria;
  • De musea, bioscopen, zwembaden, theaters, pretparken en dierentuinen mogen vanaf donderdag weer open;
  • De maatregels van 30 oktober gelden zoals het nu staat tot half januari;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden op omropfryslan.nl/corona.
23:00
Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Bedankt voor het volgen. Vrijdag is er weer een nieuw liveblog.

22:18
Achtkarspelen mist evenementen: verveling bij jongeren zorgt voor schade

De gemeente Achtkarspelen er mee aan: groepen jongeren die voor overlast zorgen in de dorpen. Alle dorpen in de gemeente hebben er last van, volgens Gemeente Belangen. Burgemeester Oebele Brouwer zegt dat het niet alleen gaat om de jeugd uit eigen gemeente, maar een grote groep die in de hele regio voor problemen zorgt.

21:21
Friese burgemeesters op één lijn: carbidschieten moet door kunnen gaan

Het carbidschieten in Frysân moet dit jaar gewoon door kunnen gaan, vinden burgemeesters in de provincie. Die zitten allemaal op één lijn, zegt burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen. Hij antwoordde op vragen van het CDA, dat wilde weten hoe het zou komen met de traditie.

20:11
Verkeerde tests leiden tot uitbraak

Door verkeerde tests te gebruiken, is bij een bedrijf een corona-uitbraak ontstaan, dat zegt Margreet de Graaf van de GGD. "Een bedrijf ergens in Nederland heeft heel erg zijn best gedaan en sneltesten voor het personeel ingekocht, maar dat waren de verkeerde testen. Dat betekent dat besmette medewerkers gewoon aan het werk waren."

"We brengen nu alle commerciële partijen in kaart en geven het aan de inspectie door als we denken dat het niet goed gaat." De testen van de GGD zijn beter dan de commerciële alternatieven, zegt De Graaf, en dat zorgt soms voor andere uitslagen. "Als mensen bij ons hertesten valt een kwart van de uitslagen anders uit."

Grote capaciteit

Het is vooralsnog niet nodig om bij commerciële partijen te testen, omdat de GGD meer dan genoeg capaciteit heeft. "Het gaat heel goed, we hebben eigenlijk veel te veel", lacht De Graaf. "Dat doen we met opzet, want we verwachten nog wel een piek. Op moment kunnen we 2400 mensen testen, er zijn dagelijks nu zo'n 1400 mensen die dat doen. Als de nieuwe testlocaties op zijn, komt de capaciteit op vijfduizend."

Aantal besmettingen

Het aantal besmettingen in Fryslân liep de afgelopen dagen weer wat op, maar dat zorgt niet meteen voor zorgen bij de GGD. "Je moet het altijd in de gaten houden, maar we gaan er nu nog vanuit dat het om een piek in een neergaande trend gaat."

Margreet de Graaf van de GGD

19:40
27 besmettingen in Sneker woonzorgcentrum Frittemahof

In woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek zijn zestien bewoners en elf medewerkers positief getest op het coronavirus. Vijf bewoners zijn overgeplaatst naar het Covid-huis in Heerenveen, een bewoner is aan het virus overleden. Vanwege de besmettingen besluit Patyna om voorlopig geen bezoek toe te staan op de locatie.

Het blijkt dat een activiteitengroep de bron was van het grote aantal besmettingen. "Vorige week vrijdag hadden we onze eerste bewoners die positief test, daarna hebben we de andere bewoners ook getest en toen bleek het grootste deel van de bewoners die daar te gast is positief test", zegt regiomanager Henk Hijlkema van Patyna.

16:44
'Mogelijk vanaf half december alle restaurants open'

Mogelijk kunnen alle restaurants vanaf half december de deuren weer openen. Het was de bedoeling dat er dan begonnen zou worden met een proef met 25 restaurants, maar volgens RTL Nieuws is het voor het kabinet een serieuze optie om direct alle restaurants in Nederland te openen.

Er zouden wel strenge voorwaarden gelden bij de heropening van de restaurants. Zo zouden het personeel en de klachten verplicht mondkapjes moeten dragen en zouden er kuchschermen tussen de tafels moeten komen.

16:31
Jillert Anema Cruijffiaans over Elfsteden-besluit

Schaatscoach Jillert Anema lijkt teleurgesteld, dat het bestuur dit besluit nu al heeft genomen. "Een van de dingen die ik dan denk is: een goede coach heeft twee oplossingen voor een probleem, een topcoach heeft vier oplossingen. Maar ik raad iedereen aan: denk eerst zal ik wel of niet iets doen aan een probleem? Dan heb je acht oplossingen. En dat raad ik het Elfstedenbestuur ook aan, niets doen", zei Anema.

De coach wilde verder niet reageren: "Ik denk dat dat wel genoeg zegt."

Jillert Anema

15:32
Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. De plicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Onder publieke binnenruimten vallen onder meer de publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, theaters en horecagelegenheden.

15:20
'Patiënten komen veel zieker in het ziekenhuis door uitstel zorg'

Hoewel het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames al weken daalt, merken zorgmedewerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen hier nog weinig van. Volgens Femke van der Palen van zorgbond NU'91 loopt iedereen in de zorg op het laatste beetje energie. "En dat is alleen maar erger geworden. Ze weten dat als de zorg rondom Covid minder wordt, er ook nog de reguliere zorg is die weer omhoog moet gaan", vertelt ze.

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat er nu patiënten in ziekenhuizen binnenkomen voor reguliere zorg, die veel zieker zijn doordat de normale zorg is uitgesteld, zegt Van der Palen. Ook in de verpleeghuizen zijn de problemen volgens haar nog niet voorbij. "Daar zijn de besmettingscijfers nog extreem hoog. We gaan nu de winterperiode in en mensen gaan griep krijgen. De vraag is dan: is het griep of corona? Die mensen moeten toch getest worden en in isolatie."

14:51
De Buma van Groningen wil geen carbid

Wat voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen betreft wordt er dit jaar niet met carbid geschoten tijdens de jaarwisseling. "Het is in deze tijd gewoon hartstikke gevaarlijk", zegt hij tegen RTV Noord. Het is nog geen definitief besluit: de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bespreken het carbidschieten maandag. Daar is Sybrand Buma van de Veiligheidsregio Fryslân ook bij.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)