Tjalk De Goede Verwachting kan na twee jaar bijna te water

18 nov 2020 - 18:44

Een nieuwe roef, wanden van oude vloeren en een fris likje verf; De Goede Verwachting is helemaal gestript en bijna weer klaar om te varen. Eigenaar Romke Blaauw kocht de oude tjalk twee jaar geleden met de bedoeling om erin te wonen, maar ook om ermee te zeilen en dat was er de laatste dertig jaar niet mee gedaan. Een flinke klus dus.

Romke heeft er samen met zijn familie en vrienden een bult werk aan gehad en is dan ook trots op het resultaat. "Het is een prachtig mooi schip geworden. Het leek me mooi om op een schip te wonen, die kans heb ik gepakt", zo zegt hij.

Het schip lag al zo'n dertig jaar in Stavoren. De eigenaren waren op leeftijd en wilden er wel uit. Een unieke kans voor Romke, omdat er niet veel schepen zijn die een vaste ligplaats hebben.

Het is een prachtig mooi schip geworden

Romke Blaauw

Het schip was als woonboot ingericht en moest dus helemaal over de kop. Zo'n groot project kan veel geld kosten, maar Romke heeft daar wat op gevonden: "Van tweedehands spullen kun je ook mooie dingen maken. Dus ik heb op internet vloeren gekocht, waar ik de wanden mee heb bespijkerd", vertelt hij.

De vader van Romke was gelijk helemaal gek van het project. "Het is super, het mooiste wat er is. Ik had het zelf ook wel gewild, ik zat zo'n twintig jaar in de chartervaart en heb zelf ook wel een tjalk gehad. Dan is het mooi dat je zoon het ook goed", zegt Piet Blaauw.

Jaloers

Romke zijn zus Hylkje is "stikjaloers" op haar broer: "Ik wil het ook wel, maar hij kreeg de kans. Dus dan help je ook mee. Ik heb geholpen met veel verfwerk en met het lakken en schuren. Ik ben opgegroeid op het charterschip van onze vader en moeder, dus het varen zit er wel in."

De tjalk zal volgende week zaterdag in Stavoren te water worden gelaten.

Verslaggever Johanna Brinkman krijgt een rondleiding op het schip

Verslaggever Johanna Brinkman met Romke en Piet Blaauw

(Advertentie)
(Advertentie)