Musea roepen Friezen op om te komen nu ze weer open zijn

18 nov 2020 - 15:44

Steeds meer Friese musea sluiten zich aan bij de oproep van het Fries Museum en de museumfederatie aan alle Friezen om dit jaar nog langs te gaan bij een museum in de buurt. De oproep wordt onderschreven door meer dan veertig Friese musea en daar komen nog steeds meer bij.

Foto: Museum Dr8888

In Fryslân zijn er totaal zo'n zeventig musea. In verband met de coronamaatregelen van het kabinet moesten zij de laatste veertien dagen verplicht de deuren sluiten. Vanaf donderdag mogen ze weer open, mar door de coronabeperkingen zijn de bezoekersaantallen dit jaar veel lager dan anders. De musea noemen dat zelf 'een drama' en richten hun bezoekers op de naaste omgeving om het verloren jaar nog wat goed te maken.

's Winters dicht

Bij de groep die de oproep niet of nog niet onderschreven hebben, zitten ook musea die in het winterseizoen altijd dichtzijn, zegt Mirjam Pragt van de Museumfederatie Fryslân. Ze onderschrijven niet, omdat het dan zou lijken alsof ze wel open zijn.

Coronaproof

Volgens Pragt hoeven de musea geen aanpassingen te doen als ze weer opengaan. Ze zijn al coronaproof gemaakt. Er zijn altijd zorgen over de veiligheid, met name bij kwetsbare mensen, maar de musea willen naar buiten toe centraal afgeven dat ze veilig zijn.

Langer open

Een van de musea die wel onderschreven hebben, is het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk. Ze hebben dit jaar veel te weinig bezoekers gehad om uit te kunnen. Het museum is vooralsnog gered door een financiële bijdrage uit het Vredesfonds. Om nog wat inkomsten te krijgen, blijven ze dit jaar wat langer open en volgend jaar ook, als het om de vrijwilligers die het museum draaiende houden kan.

Mirjam Pragt

(Advertentie)
(Advertentie)