Gemeenten steunen Empatec met 5 miljoen euro extra

18 nov 2020 - 15:16

De zes gemeenten die aandeelhouder zijn in werkvoorzieningsschap Empatec in Sneek willen het bedrijf extra steunen met vijf miljoen euro. Het geld is nodig om het huishoudboekje van het sociaalwerkbedrijf weer op orde te krijgen.

Foto: Empatec

De colleges van Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke, Harlingen, Terschelling en Vlieland vragen de eigen gemeenteraden om in te stemmen met het eenmalig steunen van Emptaec met vijf miljoen euro. Het tekort is opgebouwd in de jaren sinds 2015. In dat jaar werd de Particiaptiewet van kracht en stelde het Rijk jaarlijks fors minder geld beschikbaar aan de gemeenten voor de sociale werkvoorziening.

Gemeenschappelijke Regeling

De financiële injectie gaat niet rechtstreeks naar Empatec maar zal - na akkoord van de gemeenteraden - overgemaakt worden naar de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Fryslân-West. De zes gemeenten zijn daarin verenigd en hebben nauwe financiële banden met Empatec.

Uit extern onderzoek deed eerder dit jaar al blijken dat Empatec een tekort van zo'n vier miljoen euro heeft en dat de gemeenten financieel moesten bijspringen. Toen werd een bijdrage van 4,3 miljoen euro genoemd. Sindsdien is Empatec, dat zo'n 1.100 medewerkers heeft, getroffen door de coronapandemie.

Gezond 2021 in

Om het sociaalwerkbedrijf financieel gezond aan 2021 te laten beginnen, kwamen de zes gemeenten uit op het nu voorgestelde bedrag van vijf miljoen euro. De bijdrage verschilt per gemeente en is gebaseerd op het aantal mensen dat in het teken van de sociale werkvoorziening (SW) bij Empatec werkt.

Súdwest-Fryslân heeft van de zes het hoogste aantal SW'ers en neemt 2.860.000 euro voor haar rekening, gevolgd door Waadhoeke (1.101.000 euro), De Fryske Marren (617.000 euro), Harlingen (391.000 euro) en Terschelling (31.000 euro). Vlieland, dat geen SW'ers heeft, is vrijgesteld.

(Advertentie)
(Advertentie)