Mini-replica van het zwaard van Grutte Pier: 18 karaat goud en 500 diamantjes

18 nov 2020 - 10:25

Een meestergoudsmid uit Joure heeft een replica gemaakt van het zwaard van Grutte Pier, maar dan op schaal. Het zwaardje is gemaakt van 18 karaat goud en er zitten 500 diamantjes op. Waarde: maar liefst 37.000 euro. En dat terwijl smid Watze van der Wal het niet verkoopt. Hij heeft het vanuit zijn eigen fascinatie voor zwaarden gemaakt. "Zo nu en dan maakt een edelsmid wat voor zichzelf, gewoon omdat hij het leuk vindt," schrijft Van der Wal.

Bekijk hier hoe het zwaard in de studio van Omrop Fryslân werd getoond:

Swurd Grutte Pier replika

Van der Wal is de enige meestergoudsmit van de provincie en heeft de replica in zijn vrije uurtjes gemaakt. In 2020 is de Friese volksheld Grutte Pier 500 jaar dood. Voor Van der Wal was het een mooie aanleiding om het zwaard te maken. Hij heeft contact opgenomen met het Fries Museum om de precieze maten op te meten. Onder begeleiding heeft hij foto's gemaakt en het echte zwaard gemeten.

Foto: Johan Brouwer

Het gouden zwaardje is tien keer kleiner dan het origineel: 21 centimeter. Op de greep zitten 500 diamantjes, één voor elk sterfjaar. Van der Wal eert de Friese volksheld met het zwaard, dat hij in zijn winkel tentoonstelt.

Meestergoudsmid Watze van der Wal

(Advertentie)
(Advertentie)