Ophef over zonnepanelen in Harlingen: "geen verstandige politiek"

17 nov 2020 - 17:55

In 2012 zonnepanelen op je dak installeren, en dan acht jaar later van de gemeente te horen krijgen dat ze tegen het 'beschermd stadsgezicht' in gaan. Dat overkomt inwoners van Harlingen. Er zijn mensen die al jarenlang zonnepanelen op het dak hebben liggen, maar nu bericht krijgen dat de vergunning die ze kortgeleden hebben aangevraagd wordt geweigerd.

Sinnepanielen Harnser binnenstêd wegere

En dus moeten de panelen weg. Onder andere bij Sjouke Altena. Hij woont aan de Zuiderhaven in Harlingen. In 2012 heeft hij zonnepanelen op zijn dak laten installeren. Volgens de installateur, die uit Harlingen komt, was hij destijds niet vergunningsplichtig.

Acht jaar lang heeft hij niets gehoord, maar nu is er een brief van de gemeente binnengekomen met de boodschap dat de panelen worden geweigerd. Ook andere bewoners hebben zo'n brief gekregen.

Geen verstandige politiek

Altena heeft in totaal 7.000 euro geïnvesteerd in de panelen, en kreeg ook 700 euro subsidie van de overheid. De gemeente Harlingen zegt nu dat zijn panelen weg moeten. "Dat is belachelijk, natuurlijk", zegt Altena. "Dat is geen verstandige politiek."

Sjouke Altena wiist de sinnepanielen oan - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

"Er werd gedreigd met dwangsommen als ik geen vergunning zou aanvragen, terwijl mijn zonnepanelen al sinds januari 2012 op het dak liggen", vertelt Altena. "In die tijd was het helemaal niet nodig om een vergunning aan te vragen."

Volgens de gemeente liggen de panelen in het zicht, en zouden ze alleen op platte daken mogen liggen. Altena zijn panelen liggen op een trapeze dak, maar zijn echter alleen vanaf de andere kant van het water te zien.

De sinnepanielen dy't fuort moatte - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Beschermd stadsgezicht

De regelgeving in de gemeente Harlingen rondom zonnepanelen, is dat de panelen op 1,80 meter hoogte niet binnen 75 meter zichtbaar mogen zijn, omdat het om een beschermd stadsgezicht gaat. Toch hebben de panelen er acht jaar gelegen zonder dat de gemeente er wat over heeft gezegd.

Zorgvuldige oplossing zoeken

Wethouder Erik de Groot zit met de situatie in zijn maag. "Vanuit duurzaamheidsbeginselen is het natuurlijk gek." Bovendien vindt de wethouder het ook vreemd dat er niet eerder ingegrepen is.

"Sommige panelen liggen er al heel lang en dat is wel een punt van aandacht natuurlijk waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Ik vind het wel heel belangrijk dat er goed er zorgvuldig gekeken wordt naar een oplossing. We zullen er over met elkaar moeten discussiëren wat we willen met de welstandsnota waarin het beschermde stadsgezicht is opgenomen."

Wethâlder Erik de Groot - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Inspreken in de raad

Een groep gedupeerden heeft zich georganiseerd, en zal binnenkort inspreken in de gemeenteraad. Inzet is om ervoor te zorgen dat de panelen mogen blijven liggen. Ze vragen de gemeente daarnaast om meer vooruit te denken op het gebied van energietransitie.

Ook in de binnenstad zullen maatregelen moeten worden genomen, en volgens de groep is de rijksoverheid al bezig met een advies om ook bij monumentale panden soepeler om te gaan met de regels.

Sjouke Altena over de zonnepanelen in Harlingen

(Advertentie)
(Advertentie)