Adri Abma krijgt hulp van psycholoog: "Dit is mijn redding"

17 nov 2020 - 15:20

Psycholoog Bernard Maarsingh vertelde maandag dat zijn praktijk geen nieuwe mensen meer kan helpen. Door de coronacrisis hebben ze het te druk en is het geld dat ze van zorgverzekeraars krijgen op. Nu vertelt één van zijn cliënten, Adri Abma, over hoe belangrijk psychische hulp op dit moment is: het is van levensbelang.

Een van de mensen die Maarsingh wel helpt, is de 46-jarige Adri Abma uit Stiens. Ze heeft een lange geschiedenis bij de GGZ. In het verleden zat ze niet goed in haar vel en wilde ze euthanasie plegen. Ze moest alleen eerst met een psycholoog praten en zo kwam in 2011 Maarsingh in beeld. "Zonder hem had ik mijn verhaal nu niet kunnen vertellen", zegt ze.

"Ik heb tegen mezelf gezegd: 'Ik moet sterk zijn, anders is alles voor niks geweest", Abma doelt hiermee op de jarenlange periode dat ze vocht voor haar leven. Na therapie bij Maarsingh en Van Steijn ging het in januari van dit jaar goed met Abma. Ze kon zonder hulp en zelfstandig verder. Maar toen kwam corona en dat maakte het voor Abma lastig om gewoon door het leven te gaan.

Oude gedachten kwamen weer naar boven, zoals 'wat denken mensen van mij?'

Adri Abma

Ook de maatregels vindt ze lastig. Haar vrijwilligerswerk kon ze niet meer doen en contact maken met mensen is lastig. De mondkapjes zorgen voor afstand en boze ogen van mensen.

Opnamestop

In september ging het niet meer. Abma belde de huisarts met de vraag of ze weer hulp van Maarsingh kon krijgen. De dokter gaf haar een verwijzing. "Toen ik naar de praktijk belde, kreeg ik de receptie aan de telefoon. Ze vertelden me dat er een opnamestop is en dat de dokter dat had kunnen weten. Dat wist mijn dokter ook wel, maar ik had Maarsingh zijn hulp écht nodig", vertelt Abma in de stoel in de praktijk.

"Na een halfuur belde Maarsingh mij terug en hij zei dat ik bij hem terecht kon." Abma slaat de handen tegen elkaar uit dankbaarheid. "Dit is mijn redding geweest. Voor de tweede keer", vertelt ze met witte ogen. "Ik weet niet hoe het anders met mij afgelopen was. Suïcidale gedachten, noem het maar, het was allemaal teruggekomen."

Verbinding

"Verbinding is nu een speerpunt in mijn leven. Ik heb dat in therapie moeten leren. Maar op dit moment wordt het maken van verbinding met anderen onmogelijk gemaakt, daarom komt alles van toen weer terug. De verbinding met anderen verdwijnt weer en dat is voor mij juist heel belangrijk. Maar niet alleen voor mij, er zijn veel meer mensen die hiermee zitten."

Praten naar aanleiding van dit verhaal kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

(Advertentie)
(Advertentie)