Buma: Situatie in Fryslân blijft 'ernstig', ook al laten de cijfers wat anders zien

Het risiconiveau gaat niet omlaag, ook al geven de cijfers aan dat het wel kan, zegt voorzitter Sybrand Buma van de Veiligheidsregio Fryslân. Het aantal coronabesmettingen in de provincie is zo erg omlaag gegaan, dat Fryslân cijfermatig niet meer in de categorie 'ernstig' valt.
Kijk hieronder naar de uitleg van Sybrand Buma:
Buma oer risikonivo
Het coronadashboard van de Rijksoverheid is daar nog niet op aangepast. Dat gebeurt pas, nadat het Rijk met de GGD en de Veiligheidsregio van oordeel is dat dat kan. "We willen voorkomen dat mensen hierheen komen, als we de maatregels versoepelen", zegt Buma.
In een extra uitzending van Fryslân Hjoed heeft Omrop Fryslân ruim aandacht gehad voor de persconferentie die premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jong dinsdagavond hielden, over de maatregels die genomen zijn om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Buma zat in de studio met directeur Margreet de Graaf van de GGD, en ze reageerden direct na afloop op de laatste stand van zaken.
Kijk hieronder naar het volledige gesprek met Sybrand Buma en Margreet de Graaf:
Parsekonferinsje hiele útstjoering
Burgemeester Buma ging ook in op of het met oud en nieuw mogelijk is om te carbidschieten. "Ik verwacht niet dat het kabinet carbidschieten verbiedt, maar als iedereen het gaat doen, ook de mensen het doen die er geen verstand van hebben, wordt het wel gevaarlijk", zegt Buma.
"De hele wereld loopt nu carbid te kopen. We gaan binnenkort in Noordelijk verband kijken wat we daar aan kunnen doen. Maar als je met carbid schiet, moet je je wel aan alle anderhalvemeterregels houden"
Sybrand Buma en Margreet de Graaf over carbidschieten:
Buma Karbid ONLINE
Wel of geen betaald voetbald, daar kun je een discussie over voeren, zegt Sybrand Buma. Er spelen grote economische belangen: om het geld kun je er niet zomaar mee ophouden. Maar er speelt meer: voetballen kijken zorgt ook voor ontspanning. "Als Cambuur met 7-2 wint van Almere, is heel Leeuwarden blij."
Volgens Margreet de Graaf van de GGD is het risico niet te groot. De spelers worden elke week getest, zegt ze. En het zijn jonge jongens.
Presentator Arjen de Boer wil in dat geval met oud en nieuw wel kijken naar Ajax- Feyenoord. Lachend zegt Buma dat Heerenveen - Cambuur een beter idee zou zijn. Margreet de Graaf heeft nog een ander plan: Elfstedentocht.
Buma en De Graaf over betaald voetbald:
Elfstedentocht