Onderzoekers doen 177 persoonlijkheidstests op een onbewoond eiland

Op het meestal onbewoonde Waddeneilandje Griend zijn dit jaar 177 persoonlijkheidstests uitgevoerd. Niet op mensen, maar op kanoeten. Deze vogels broeden in het hoge noorden, maar verblijven tussendoor ook in grote aantallen op de Wadden. Onderzoeker Allert Bijleveld van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) volgt met collega's de vogels om erachter te komen hoe ze reageren op veranderingen, zoals in het klimaat.
Undersikers dogge 177 persoanlikhiedstest op in ûnbewenne Waadeilân
Die persoonlijkheidstest is in een kleine ruimte waar vier bakken met wat zand en water instaan. "Wij laten na de vangst een kanoet daarin los en dan meten we van bovenaf met een camera waar hij precies naar toe gaat. Gaat hij naar één bak of twee bakken of niet. Dat doen we één keer, maar voor een aantal dieren nog een keer. En dan zie je dat er hele grote verschillen zijn tussen verschillende kanoeten", zegt hoofdonderzoeker Allert Bijleveld.
"De één als je hem loslaat blijft in één bak zitten terwijl de ander van de ene naar de andere bak gaat, steeds maar heen en weer. Als we dat een paar dagen later of zelfs anderhalf jaar later doen dan zijn het weer dezelfde individuen die heel erg heen en weer gaan en dezelfde individuen die op één plek blijven." Dat de vogels in zo'n ruimte losgelaten worden is om te voorkomen dat prikkels uit de omgeving invloed hebben op de kanoet.

Jonge vogels

In het wild worden de vogels ook gevolgd nadat ze losgelaten zijn en dan zie je hetzelfde gebeuren. De meest actieve vogels in de proef gaan ook veel meer op onderzoek uit. Ze eten ook ander voedsel. Die soort ontdekkingsreizigers kunnen van grote betekenis zijn voor de soort. Maar Bijleveld wil ook weten hoe dat gedrag ontstaat. Daarom zijn er dit jaar ook jonge vogels onderzocht en dat heeft geleid tot nieuwe conclusies.
Een jonge kanoet bij de Zuiderpier van Harlingen © Omrop Fryslân/Remco de Vries
"Als je dan kijkt naar die bewegelijkheid dan is wat die jonge vogels doen helemaal niet herhaalbaar. De volwassen dieren wel, want die hebben al een persoonlijkheid maar de jonge dieren moeten dat kennelijk nog ontwikkelen", zegt Bijleveld, die ook ziet dat de 'puberende' kanoeten ook op een andere manier verschillen van oude vogels.
"We zien dat ze naar hele andere gebieden gaan zoals de kust van Harlingen bij de Zuiderpier. Daar zie je regelmatig kanoeten en bijna alle kanoeten die je daar ziet, zijn jonge kanoeten. De volwassenen zie je daar helemaal niet en het lijkt wel een soort jongerensoos; een hangplek voor jonge kanoeten."

Chips

Bij mensen gedragen pubers zich niet alleen anders, ze eten ook vaak dingen die volwassenen toch wat minder vaak innemen, zoals chips. En het lijkt erop dat ook de jonge kanoeten zoiets doen, zo zagen de onderzoekers bij Harlingen. Bijleveld: "Wat ze daar eten zijn groene wieren die daar op de basaltblokken liggen. De volwassen dieren zien we dat eigenlijk niet eten. Dus misschien is dat inderdaad wel de 'chips' voor de jonge kanoeten. Die eten iets heel anders."