Friese stadsbeiaardier speelt Stones-klassiekers op carillon Martinitoren in Groningen

16 nov 2020 - 20:08

Ruby Tuesday of Angie...: het kan zomaar zijn dat ze vrijdag en zaterdag door Groningen te horen zijn, deze hits van The Rolling Stones. De Friese stadsbeiaardier Auke de Boer geeft vrijdag om 15:00 uur en zaterdag om11:00 uur een bijzonder concert van Stones-klassiekers op het carillon van de Martinitoren. Dat doet hij bij de Rolling Stonestentoonstelling die vrijdag opent in het Groninger Museum.

Foto: ANP

"Bij het concert van The Rolling Stones in 1999 heb ik het ook gedaan en blijkbaar wisten ze dat nog bij het museum en ben ik weer gevraagd", zegt Auke de Boer. "Dat wilde ik graag doen, het instrument moet klinken in de stad als er iets gebeurt."

De Boer heeft de nummers nog wel eens gespeeld. "Ik ben ook beiaardier in Dokkum, dus daar hebben ze het vast ook wel eens gehoord." Zelf zat hij in zijn jeugd meer in het kamp van The Beatles. Voor het optreden in 1999 moest hij zoeken nar wat voor melodieën geschikt waren. "Bij The Beatles kan alles wel, dat is melodischer. Maar bij The Stones vond ik ook wat nummers die gespeeld kunnen worden op het instrument uit 1660. De zwaarste klok in Groningen is 8.000 kilo."

In 1999 vonden veel mensen het prachtig, dat hoopt hij nu weer. Als het goed gaat, zal hij ook vrijdagavond om 19.00 uur in Dokkum een paar Stones-nummers laten horen.

Auke de Boer

(Advertentie)
(Advertentie)